Een wonder: Ajax speelt Barcelona van de mat

De verslaggever van Radio Rijnmond deed zondag op geheel eigen wijze verslag van het winnende doelpunt in de laatste minuut van RKC-aanvaller Aurélien Joachim in de wedstrijd tegen Feyenoord. Hij schreeuwde. Hij was des duivels.

Het fragment werd gelukkig snel op internet gezet. 'De goal van RKC, en Feyenoord? Ga je schamen! Ga je schamen! Ga je schamen! Waardeloos! Waardeloos! Waardeloos!' De kracht van de herhaling betaalde zich hier royaal uit.

Jan Dirk Stouten heet de man. Op Twitter zag ik dat hij de eigenaar is van 'Jan Dirk Stouten BV', een bedrijf waar je terechtkunt voor dagvoorzitters en gastsprekers. Het becommentariëren van voetbalwedstrijden op Radio Rijnmond doet hij erbij. Gelukkig maar.

'Tjongejongejongejonge! Praat niet meer over het kampioenschap als je zo slecht speelt!'

Het weergaloze hoogtepunt van het wedstrijdverslag: 'Slechte ploeg!'

De nationale voetbalcrisis balde zich zondag samen in de woorden van Stouten. Het is waardeloos en het is slecht en ze moeten zich schamen, niet alleen Feyenoord, maar allemaal.

Ook de locatie en de omstandigheden maakten het fragment tot zo'n treffende illustratie van de crisis. RKC is de eredivisieclub met de laagste begroting, het Mandemakers Stadion is De Langeleegte van deze tijd - het is wel wat dichterbij, voor de meeste clubs - en de maker van het winnende doelpunt was een Luxemburger. Een Luxemburger.

Nog niet zo heel lang geleden was Feyenoord volgens iedereen helemaal op de weg terug. Feyenoord was zelfs kampioenskandidaat. In de Kuip werden hordes bovenmatig getalenteerde jeugdspelers afgeleverd en Pellè was de nieuwe Kindvall.

En nu? 'Waardeloos! Waardeloos! Waardeloos!'

In hetzelfde weekeinde speelde PSV gelijk tegen Heerenveen. Dat was een meevaller voor PSV, een club met een begroting van zo'n 60 miljoen, want van FC Groningen, Roda JC en NAC was afgelopen maand verloren.

Ajax won voor de tweede maal op rij, nadat dit seizoen al vier keer gelijk was gespeeld en drie keer was verloren. Het erbarmelijke niveau van het spel had zelfs de meest verstokte supporter tot gevloek aangezet. Met die fluwelen revolutie zou het nooit wat worden.

En toen, op het dieptepunt van de nationale voetbalcrisis, stond Ajax - Barcelona op het programma.

Barcelona was al geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League, maar weigerde een B-elftal af te vaardigen. De ploeg bestond onder anderen uit Piqué, Xavi, Iniesta, Fàbregas en Neymar, een zwik wereldkampioenen en een groot Braziliaans talent.

Met een collega die al decennialang een seizoenkaart heeft, besprak ik dinsdag de staat van Ajax. We waren het snel eens. Het spel is waardeloos, waardeloos en waardeloos en op korte termijn viel er geen enkele verbetering te verwachten - en op lange termijn waarschijnlijk evenmin.

Barcelona was al 25 wedstrijden ongeslagen. Met veel geluk zou misschien een gelijkspelletje uit het vuur kunnen worden gesleept, maar dat zou eerder te danken zijn aan de desinteresse van Barcelona dan aan de kwaliteit van Ajax.

Enfin.

Barcelona werd in alle opzichten afgetroefd. Klaassen, Serero en Blind waren op het middenveld véél beter dan hun tegenstanders. Hoesen - Hoesen! - scoorde. Zelfs met tien man gaf Ajax nauwelijks kansen weg. Het spel was volwassen, energiek, gedurfd en gedisciplineerd.

Barcelona oogde duf, over the hill, Ajax hongerig. Ajax verraste iedereen. Zelfs Johan Cruijff wist niet wat hij zag en had er geen verklaring voor.

Het is onverklaarbaar en nog steeds moeilijk te geloven. Het Nederlandse voetbal verkeert in de diepste crisis in ruim dertig jaar en een ploeg met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar speelt Barcelona van de mat. Ajax. Barcelona.

Er is weer wat hoop. Niet alleen voor Ajax, maar voor iedereen.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren? twaalfdeman@volkskrant.nl

undefined

Meer over