Een windpark op zee zonder één euro bijdrage van het Rijk, minister Kamp ziet zijn kans schoon

Het volgende windpark voor de Nederlandse kust komt er mogelijk zonder bijdrage van het Rijk. Demissionair economieminster Henk Kamp geeft energiebedrijven de kans een voorstel in te dienen waarbij zij alle kosten op zich nemen. Als niemand toehapt volgt hij alsnog de gangbare procedure, waarbij de partij wint die het minste subsidie nodig heeft.

Pieter Hotse Smit
Het Prinses Amalia Windpark in de Noordzee, ter hoogte van IJmuiden. Beeld ANP
Het Prinses Amalia Windpark in de Noordzee, ter hoogte van IJmuiden.Beeld ANP

Dit schrijft Kamp woensdag aan de Tweede Kamer. Hij ziet zijn kans schoon nu zeewind steeds goedkoper wordt, door onder meer innovatieve vooruitgang, overcapaciteit in de offshore industrie en de lage rente en staalprijs. Zijn conclusie is dat 'een subsidieloos bod niet kan worden uitgesloten'. Om 'het onnodig verstrekken van subsidie' te voorkomen, wil hij kijken of energiebedrijven bereid zijn op te draaien voor alle kosten.

Het is voor het eerst dat Kamp kiest voor de subsidieloze optie. Binnen de huidige regeling is het niet mogelijk een vergunning te verlenen aan een bedrijf dat geen subsidie vraagt. De Wet windenergie op zee schrijft namelijk voor dat de vergunning altijd gaat naar de partij aan wie een subsidie wordt verleend. Door een aparte, subsidieloze tender te organiseren, omzeilt Kamp dit probleem. Voor de lange termijn wil Kamp de wet aanpassen.

De minister werd aangenaam verrast bij de vorige tenders voor kavels voor de Zeeuwse kust bij Borssele. 'Drie jaar geleden was de verwachting dat voor de vijf windparken voor de Zeeuwse en Hollandse kust maximaal 18 miljard euro aan subsidie nodig zou zijn', zegt hij. 'Dit was inclusief 4 miljard voor het net op zee, nodig om de stroom aan land te krijgen. Inmiddels zijn de kosten al meer dan gehalveerd en is de verwachting dat zij nog verder zullen dalen.'

'Twee jaar geleden nooit verwacht'

Dat Kamp dit succes nu aangrijpt om mogelijk helemaal geen subsidie te geven voor de derde tenderronde komend jaar, wordt redelijk positief ontvangen in de sector. 'We zijn in de luxe situatie terechtgekomen dat we hier nu al over moeten nadenken en dat Economische Zaken er zo voortvarend mee aan de slag gaat', zegt Marijn van der Pas van de Nederlandse Windenergie Associatie. 'Twee jaar geleden hadden we dit nooit verwacht.'

Een tender in mogelijk twee stappen - eerst zonder en dan mogelijk met subsidie - zorgt wel onvermijdelijkheid voor extra werk, denkt Van der Pas. 'Maar dit nemen we voor lief, omdat dit het gevolg is van de positieve ontwikkelingen in de markt.' Wel vraagt hij zich af of het nu al haalbaar is een windpark te bouwen zonder een bijdrage van de overheid.

Op dit moment telt Nederland vier grote windparken op zee. Om de doelstellingen uit het Energieakkoord te halen moeten daar voor 2023 nog 4,5 gigawatt aan vermogen bij komen, genoeg voor de elektriciteitsbehoefte van 2,9 miljoen Nederlanders. Hiervoor schrijft Kamp in de periode 2015-2019 in totaal vijf grote tenders uit.

Drie jaar geleden moest minister Kamp nog een maximale subsidie toezeggen van 17 cent per kilowattuur, voor het windpark Gemini. Vorig jaar juli won het Deense concern Dong glansrijk een tender voor een windpark voor de kust van het Zeeuwse Borssele, met een subsidie van maximaal 7,27 cent, en een half jaar later haalden Eneco, Mitsubishi, Van Oord en Shell een tender binnen met hun bod van maar 5,45 cent per kilowattuur. De volgende grote tender is de aanstaande voor de Zuid-Hollandse kust, waarbij Kamp hoopt de portemonnee niet te hoeven trekken.

Meer over