Een wereldveroveraar op kousenvoeten

Joop Janssen, bestuursvoorzitter van bouwer Heijmans, staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Of het nu gaat over kleine beursfondsen die in de verdrukking komen of over nieuwe regels voor accountants, Janssen heeft een mening....

De 59-jarige ex-accountant bemoeide zich vanzelfsprekend ook met de baggeroorlog. Hij bood aan de bouwdivisie van HBG over te nemen. Tot een echt bod kwam het nooit, maar zijn naam werd in ieder geval weer genoemd.

'Geen commentaar' zul je uit Janssens mond niet horen. Altijd heeft hij een woordje klaar. Toen Nederlandse bouwbedrijven vorig jaar in opspraak raakten vanwege grootschalige fraude, stond Janssen als enige vrijmoedig de media de woord. Dankzij deze openheid hebben Janssen en Heijmans de laatste jaren een goede naam opgebouwd.

In Duitsland is Janssen sinds gisteren veel minder populair. 'Heijmans laat Philipp Holzmann vallen', kopte het Handelsblatt, en even verder in het commentaar: 'De vele Holzmänner moeten het weer bezuren.'

Na twee maanden onderhandelen heeft Heijmans besloten af te zien van de overname van dit beroemde Duitse bouwbedrijf, dat al in 1826 werd opgericht en in Nederland onder meer het Centraal Station in Amsterdan bouwde.

Nog geen maand geleden kondigde Janssen trots aan dat hij duizend werknemers van het noodlijdende Holzmann wilde overnemen. Dat was toen al veel minder, dan waarop de Duitsers hadden gehoopt, maar van de andere kant: het was al heel wat dat Heijmans überhaupt de kwakkelende Duitse markt opdurfde. Dat Janssen alleen de gezonde onderdelen wilde overnemen, was daarom begrijpelijk.

Nu vindt Heijmans zelfs de gezonde bedrijfsonderdelen niet gezond genoeg. Janssen wil geen enkel risico nemen of - zoals hij het zelf noemt - 'het riscioprofiel van Heijmans mag niet veranderen.' De Duitse banken en de curator moesten daarom garanderen dat Heijmans na de aankoop niet met tegenvallers werd geconfronteerd. Ook eiste Janssen het exclusieve recht op de naam Philip Holzmann. Curator en banken vonden deze eisen buitensporig en de onderhandelingen werden afgebroken.

Voor de Duitsers is dit onbegrijpelijk. Heijmans heeft twee maanden nodig gehad om in te zien dat een overname nu eenmaal altijd risico's met zich meebrengt. In die twee maanden zijn veel opdrachtgevers weggelopen en het bedrijf staat er veel slechter voor dan toen de onderhandelingen met Heijmans begonnen. De 3200 betrokken werknemers dreigen nu allemaal hun baan te verliezen.

Volgens het Handelsblatt durfde Janssen de stap op de Duitse markt gewoonweg niet aan. 'Heijmans is bang geworden voor zijn eigen moed'. Janssen zelf zegt deze week in FEM De Week.'Ik heb nog steeds de behoefte om de wereld te veroveren', Dat daar risico's bijhoren, lijkt hij niet te beseffen.

Meer over