Een weekje loven en bieden

Van Hanegem had bij Feyenoord zijn kont nog niet gekeerd of Haan stond met een pot bier op de stoep....

Voorzitters van Griekse voetbalclubs zijn behalve rijk en machtig ook trots en ijdel. Hoewel ze meestal een behoorlijke bos haar op hun hoofd hebben lijken ze wel wat op Van den Herik. De diep beledigde Voulinos noemde Haan een verrader op wie de toorn van de goden zou neerdalen. Er was volgens hem eigenlijk slechts één oplossing voor het conflict: Van Hanegem zou spontaan en met onmiddellijke ingang bij PAOK in dienst moeten treden. Daarmee kon tegelijkertijd een Feyenoord-traditie in stand worden gehouden. De afgelopen tien jaar namen achtereenvolgens Libregts, Fafié, Rob Jacobs en Israel de wijk naar Griekenland na uit de Kuip te zijn verdreven.

Van den Herik had zijn nieuwe trainer afgelopen week al aan de spelersgroep willen presenteren. Dit met het oog op de topwedstrijden die kort op het programma staan. Komende donderdag wacht Everton, drie dagen later Ajax. Omdat het ernaar uitzag dat Haan een zeer fors bedrag bij de Griekse kasteelheer moest achterlaten om onder zijn contract uit te komen, lagen moeizame onderhandelingen in het verschiet. Maar het lukte de in loven en bieden bedreven Groninger gisteren dan toch PAOK van zich af te schudden. Waardoor hij, ijs en weder dienende, maandag bij Feyenoord aan de slag kan.

Wat vooral opviel in deze affaire was de even arrogante als onbehouwen aanpak van Feyenoords voorzitter. Zonder de moeite te nemen PAOK op de hoogte te stellen sloot hij een tweejarige verbintenis af met diens trainer. Om deze methode te rechtvaardigen verwees hij achteloos naar de gang van zaken in het bedrijfsleven. Alsof het in die wereld gebruikelijk zou zijn een langlopend contract volkomen te negeren.

Van den Herik meende zijn straatje schoon te vegen met de opmerking dat Haan zelf maar een eind moest trachten te maken aan zijn relatie met PAOK. De praeses kon echter weten, althans vermoeden dat dit midden in het seizoen problematisch zou zijn. Daardoor kreeg de club uit Thessaloniki de troeven in handen om een 'buitensporig' hoge afkoopsom te verlangen.

Hoe zou Feyenoord gereageerd hebben als het uit de krant had vernomen dat zijn trainer als een dief in de nacht naar een buitenlandse club was gevlucht om er een tweejarig contract te tekenen? Van den Herik was in dat geval ongetwijfeld op hoge poten naar de voetbalbond of de rechter gestapt. Nu het andersom gebeurt en Nederlanders in de Griekse pers onbetrouwbaar zijn genoemd, doet het Rotterdamse voetbalinstituut alsof het zich van geen kwaad bewust is.

De Gedragscodecommissie van de KNVB zou daar anders over behoren te denken, maar kijkt bedremmeld toe. Andere voetbalnotabelen keuren de handelwijze van Feyenoord en Haan natuurlijk wel af. Keje Molenaar, een oud-speler van Ajax en Feyenoord, herinnert aan de zaak-Iwan waarin Van den Herik ook al een omstreden rol heeft gespeeld en veronderstelt dat PAOK met een klacht bij de UEFA kansrijk zou zijn geweest. Van Gaal en Kraay sr noemen de strategie van Feyenoord allesbehalve netjes, maar, verzucht Kraay, 'in de voetbalwereld bestaat nu eenmaal geen ethiek.'

Uit eigen beurs een afkoopsom betalen overkomt slechts weinig trainers. Meestal zijn zij het die ontslag en een gouden handdruk krijgen. Haan heeft er ervaring mee. Toen hij in april 1990 na drie seizoenen bij VfB Stuttgart te hebben gewerkt, met als hoogtepunt een finaleplaats in het UEFA Cup-toernooi, van voorzitter Mayer-Vorfelder te horen kreeg: 'Du bist entlassen', stapte hij vrolijk op met een afkoopsom van een half miljoen.

Daarna ruimde Haan puin bij FC Nürnberg dat hij in de Bundesliga uit de degradatiezone wist te trekken. Dit werd zelfs door zijn tegenstanders een huzarenstukje genoemd. Ook bij zijn volgende werkgever, Standard Luik, haalde hij het beste uit de spelersgroep met de tweede plaats als resultaat. Na ruim twee jaargangen volgde echter toch weer een gedwongen afscheid.

Marokko en Iran wilden hem als bondscoach aantrekken, maar de avonturier koos voor PAOK dat vorig seizoen onder zijn leiding op de derde plaats eindigde. Er zat geen UEFA Cup-ticket aan vast wegens een door de UEFA opgelegde sanctie. Met de Griekse club zou het voorlopig gemodder in de marge blijven, besefte Haan. Vandaar dat hij dolgelukkig was met het telefoontje uit Rotterdam. 'Ja, ik wil graag en kom meteen', riep hij uit.

'Arie heeft misschien enigszins lichtvaardig gehandeld', zei Van den Herik donderdag met een zuinig mondje. Typerend voor deze zakenman is dat hij, toen de transactie dreigde te mislukken, er geen moeite mee had Haan als een baksteen te laten vallen. 'Ach, ik heb de lijst met kandidaat-trainers nog ergens in een bureaula liggen', grinnikte hij. 'Als het Griekse straatje doodloopt vinden we heus wel een andere oplossing.'

Haan was tweede keus voor Feyenoord. Het eerste gesprek met de door FC Köln ontslagen Deen Morten Olsen leverde geen resultaat op. De financiën vormden het struikelblok. Om het morrende legioen toch zo snel mogelijk tevreden te stellen, wijdde Van den Herik zich vol overgave aan de operatie-Haan. Dat hij daarbij een aantal consequenties schromelijk onderschatte, ontging hem kennelijk.

Hoe zal Geert Meijer zich voelen? Met hem op de bank won Feyenoord al met 4-1 van Groningen. Morgen wacht de uitwedstrijd tegen Willem II, een concurrent voor het volgende UEFA Cup-toernooi. Meijer mag dan nog één keer met het toverstokje zwaaien. Maandag moet hij definitief terug in zijn hok.

Van Hanegem zwijgt als het graf. Hij zou een interessant boekje kunnen opendoen over zijn wonderlijke lotgevallen in de Kuip. Wat hem daarvan weerhoudt lijkt voor de hand te liggen: de bovenmodale kwaliteit van de afkoopsom.

Meer over