Een week vol cultuur waar de recensenten enthousiast over waren

De favorieten van de Volkskrantredactie: sublieme Mozart-vertolkingen, een uitgebeende film, een ideeënoorlog in het theater en een nietsontziend eerlijk boek over decepties en triomfen.

MUZIEK

MOZART

The last three symphonies. Orkest van de Achttiende Eeuw olv Brüggen. Glossa (2 cd's).

Dertig jaar geleden is het dat Frans Brüggen furore maakte met zijn (zoals dat nu heet) historische geïnformeerde Mozart-interpretaties. Brüggen is intussen grijs, gekromd en gegroefd, maar zijn Mozart klinkt nog altijd fris van de lever. Met zijn Orkest van de Achttiende Eeuw leverde Brüggen in 2010 opnieuw sublieme vertolkingen van de laatste symfonieën, drie toppunten in een oeuvre van een al olympische hoogte.

Frits van der Waa

undefined

NON FICTIE

WILLEM DE BRUIN

Je moet hier zijn geweest

(AtlasContact, euro 24,99)

Voormalig Volkskrant-journalist Willem de Bruin schetst 'Nederlands Barbizon', tussen 1840 en 1940 gevestigd in en rond Oosterbeek. Over de schilders van de Veluwezoon is nooit in een zo breed perspectief geschreven. Een prachtboek!

Gert J. Peelen

undefined

FILM

JOE

Regie David Gordon Green

Met Nicolas Cage, Tye Sheridan

Hoofdrolspeler Nicolas Cage overdreef de laatste jaren net wat te vaak in zijn acteren, maar speelt in Joe met de handrem op zijn gekte. Regisseur Green haalt het beste in zijn acteurs naar boven. Tussen Cage en de jonge Tye Sheridan ontstaat een geweldige chemie, in een getroubleerde vader-zoonrelatie.

Berend Jan Bockting

NRC Handelsblad

'Joe is een van de beste rollen die Cage ooit speelde.'

Trouw

'Beklemmend, zuidelijk drama (...) lijkt gemaakt om ons eraan te herinneren wat voor een goede acteur Nicolas Cage ook alweer is.'

undefined

BEELDENDE KUNST

MARCEL VAN EEDEN

'Ik ben G.S. 3, de killer van Den Haag'. GEM, Den Haag, t/m 24 augustus.

Dat Marcel van Eeden kon tekenen was bekend. Nu ook in Nederland te zien: zijn kwaliteit als scenograaf. Hoe zijn film noir-achtige series opgehangen zijn, hoe ze belicht worden, wat er van het papier afkomt als sculptuur - álles werkt mee in deze presentatie. Zijn recentste serie baseerde Van Eeden op een Haagse moordzaak uit 1949. Kruipt in het hoofd en onder de huid.

Sacha Bronwasser

AD 'Moord en mysterie in zwart en wit.'

undefined

FILM

NIGHT MOVES

Regie Kelly Reichardt

Met Jesse Eisenberg, Dakota Fanning, Peter Sarsgaard

'Eco-thriller' wordt Night Moves genoemd, maar dat is een spruitjesluchttypering die de sterke, uitgebeende film van de Amerikaanse filmauteur Kelly Reichardt (Meek's Cutoff) te weinig eer aandoet. In zenuwslopend traag tempo en met chirurgische precisie verbeeldt ze de voorbereiding op een stuwdamaanslag, uitgevoerd door een drietal activisten dat zichzelf dankzij naïviteit en zelfoverschatting tot terrorist promoot. Leider Jesse Eisenberg speelt de ingehouden nervositeit van zijn personage sterk uit, voortdurend op de grens van een uitbarsting. De bioscoopbezoeker kiest ondertussen zijn eigen mate van medeplichtigheid.

Berend Jan Bockting

AD

'Night Moves is zowel een thriller, een politiek drama als een studie over solidariteit. De film werkt wonderbaarlijk goed op alle fronten.'

undefined

THRILLER

STEPHEN KING

Mr. Mercedes

(Luitingh-Sijthoff; euro 19,95)

De eerste klassieke detective duikt op in de nieuwste thriller van Stephen King (66): de klassieke speurneus Bill Hodges krijgt een brief van een gestoord type, de Mr. Mercedes uit de titel. Willoos volgen we het kat- en muisspel van de rechercheur en de slimme misdadiger.

Rolf Bos

Elsevier 'King heeft een goed gevoel voor humor'

undefined

THEATER

ERIK VOS

Herinneringen van een regisseur

(International Theatre & Film Books; euro 39,50)

Toegankelijk, erudiet en geestig biedt de 85-jarige regisseur (oprichter van Toneelgroep De Appel in Den Haag) ons zicht op zijn werkwijze en fascinaties. In dit rijk geïllustreerde boek is Vos soms nietsontziend eerlijk over zijn decepties en triomfen, in binnen- en buitenland. Hein Janssen

undefined

Meer over