Nieuws

Een week na de coup zwellen de protesten in Myanmar aan

Voor de derde dag op rij zijn mensen in Myanmar de straat opgegaan om te demonstreren tegen de coup van vorige week maandag. Elke dag zwellen de aantallen aan, en wordt er op meer plaatsen geprotesteerd, ondanks het risico dat het leger zal ingrijpen.

De politie zet een waterkanon in bij demonstraties in Nay Pyi Daw, de hoofdstad van Myanmar.  Beeld AFP
De politie zet een waterkanon in bij demonstraties in Nay Pyi Daw, de hoofdstad van Myanmar.Beeld AFP

Maandag waren er demonstraties in het hele land: van stadjes in de Himalaya, tot aan plaatsen langs de kust eisten burgers dat de verkozen leider Aung San Suu Kyi wordt vrijgelaten. Zij werd vorige week door de generaals afgezet en onder huisarrest geplaatst.

Min Aung Hlaing, de generaal die vorige week de macht naar zich toetrok, heeft maandag in zijn eerste televisietoespraak na de coup gezegd nieuwe verkiezingen te houden om ‘een waarlijke en gedisciplineerde vorm van democratie’ te vestigen.

In twee grote steden Yangon en Madalay is maandag een avondklok en een samenscholingsverbod van meer dan vijf mensen afgekondigd. Met die maatregelen probeert het leger een einde te maken aan de protesten die maandag voor de derde dag overal in het land werden gehouden. De meeste betogingen verliepen vredig, maar in de hoofdstad Nay Pyi Daw werd een waterkanon ingezet, waardoor sommige mensen gewond raakten. Demonstranten in Nay Pyi Daw werden gewaarschuwd dat er met scherp wordt geschoten zodra protesterende mensen door de afzettingen van de politie breken.

Tienduizenden mensen, leraren, advocaten, artsen en ambtenaren, zouden hun werk hebben neergelegd en riepen de militairen op om de verkiezingsuitslag van november te respecteren.

Hierbij kreeg de Nationale Liga voor Democratie, de partij van Suu Kyi, 83 procent van de stemmen. De partij die de steun van de militairen heeft, de USDP, behaalde maar zeven procent. De generaals klaagden al dat er sprake moet zijn geweest van stemfraude, en vorige week maandag, enkele uren voordat het nieuwe parlement bijeen zou komen, pleegden zij een coup. Sindsdien zijn er naar schatting 160 politici, journalisten, activisten en ambtenaren gearresteerd.

In de voormalige hoofdstad Yangon gingen volgens ooggetuigen honderdduizenden mensen de straat op. Er liep een groep monniken mee met studenten, leraren en andere betogers. Ze zwaaiden met hun kleurige boeddhistische vlaggen naast de vele rode die te zien waren, de kleur van de NLD.

Vooralsnog hebben de militairen wel het internet platgelegd, maar verder niet ingegrepen bij de demonstraties. De angst is echter groot dat zij dit alsnog zullen doen. In het verleden hebben zij altijd snoeihard ingegrepen tegen elke vorm van protest. Tijdens de Saffraanrevolutie in 2007 bijvoorbeeld, toen burgers onder leiding van monniken in opstand kwamen tegen de militaire dictatuur, werd er met scherp geschoten op geweldloze demonstranten.

LEES OOK:

Na de abrupte machtsgreep vrezen de inwoners van Myanmar weer onder de knoet van het leger te moeten leven. Ook al verliep de coup zelf zonder bloedvergieten, de oude tactieken uit de tijd van de dictatuur werden al snel weer uit de kast gehaald.

De coup in Myanmar heeft ook geopolitieke consequenties. Het Westen wil onder leiding van de Verenigde Staten strafmaatregelen, maar China beschouwt Myanmar als zijn eigen achtertuin.

Met pensioen gaan en de macht opgeven? Legerchef Min Aung Hlaing denkt er niet aan. Een profiel van de generaal die volgens sommigen hoopt president van Myanmar te worden.

Het is frustrerend om te zien hoe tandeloos de internationale gemeenschap is bij de coup. De inwoners van Myanmar verdienen beter, schrijft Sacha Kester maandag in het commentaar van de Volkskrant.

Meer over