Een ware heksenketel in stadhuis Nijmegen

De vierde set van de dammatch tussen Aleksandr Baljakin en Aleksandr Schwarzman moet met barragepartijen worden beslist. Omdat na drie remises de set in 3-3 eindigde, zullen vandaag maximaal drie partijen met een half uur bedenktijd per speler worden afgewerkt....

EGBERT VAN HATTEM

Van onze dammedewerker

Egbert van Hattem

NIJMEGEN

De laatste 'reguliere' partij had alles in zich van een thriller, zij het met een verbazingwekkend goede afloop. In de zee van mogelijkheden waren de spelers elkaar bij voortduring te slim af. Baljakin liet zich in op een bekende offervariant waardoor witspeler Schwarzman van de tiende tot de 37ste zet met een schijf minder speelde.

Baljakin zag de partij met vertrouwen tegemoet omdat hij in zijn match met Wiersma volgens eigen zeggen het goede spel voor zwart reeds had bedacht. Maar Schwarzman vond een andere weg, en daar Baljakin weigerde om overzichtelijk af te haken volgde een ware heksenketel in het Nijmeegse stadhuis.

De witspeler had aanvankelijk het beste van het spel, maar Baljakin prentte zich in dat de stand 'ook voor wit gevaarlijk' moest zijn. Hij liet zijn centrum niet splijten en trof maatregelen om de lastige plusschijf onder gunstige condities terug te geven.

Op de veertigste zet had hij moeten toeslaan om de match definitief naar zich toe te trekken. Baljakin: 'Ik heb twee goede zetten waarop wit zich zal moeten verdedigen. Ik geloof niet dat Schwarzman de verdediging in de partij gevonden had.' Geconfronteerd met de variant bij analyse wist Schwarzman inderdaad geen goed weerwoord op het bord te toveren.

De schijfwinst die zwart wel nam, bleek juist een tweede gepland offer van Schwarzman in dezelfde partij te zijn, na slechts vier zetten met materieel evenwicht. In tijdnood volgden beiden vervolgens een redelijk logisch pad. In de slotstand resulteerde dat in een licht maar vrijwel te verwaarlozen voordeel voor Schwarzman.

De Rus heeft daardoor vandaag nog een kans om de stand gelijk te trekken. Tegenstander Baljakin, die tot nog toe het beste spel liet zien, reageerde dinsdag lakoniek: 'Daar ga ik niet over zeuren. Zo zijn de regels van de match nu eenmaal. Morgen speel ik weer.'

Meer over