Een vroegwijs meisje

De Oostenrijkse Marlen Haushofer, die in 1970 op 49-jarige leeftijd overleed aan kanker, heeft eens gezegd: 'Mijn boeken zijn allemaal verstoten kinderen.' Zodra het werk was voltooid, verdween haar belangstelling. Haar 'verstoten kinderen' zijn de laatste jaren teruggekeerd in de boekwinkel. Sinds kort kan ook Hemel die nergens ophoudt opnieuw worden gelezen; een roman die Haushofer een 'autobiografie van mijn kindertijd' heeft genoemd.

Meta's kinderjaren spelen zich af in een huis annex boerenhoeve, gelegen in een dal in de Oostenrijkse bergen. Een beek, bergweiden en bossen bepalen het beeld. Er hangt de geur van hooi en hout, en soms van vlees en bloed als het varken wordt geslacht of jagers hun afgeschoten wild afleveren bij de boswachter. Die boswachter is haar vader op wie ze dol is vanwege zijn zachtmoedigheid en verhalen over de oorlog.

Bij de beschrijving van Meta's relatie tot haar moeder valt de zin: 'Er groeit een muur tussen moeder en dochter.' Het beeld van de muur wekt associaties met Haushofers eerder vertaalde boeken De wand en De mansarde, waarin het gaat om het isolement van de vrouw. Meta leeft in haar eigen wereld van dromen, angsten, fantasie en liefde voor de natuur. Het is een wereld waarin volwassenen alleen welkom zijn als ze verhalen kunnen vertellen.

Meta is een bijzonder en begaafd meisje. Ze kan lezen nog voor ze naar school gaat, en ontwikkelt al heel jong een passie voor grote Duitse auteurs als Heinrich Heine en Heinrich von Kleist met hun 'prachtige nieuwe woorden'. Een vroegwijs kind met literaire belangstelling; geen wonder dat ze later schrijfster is geworden.

Marlen Haushofer: Hemel die nergens ophoudt.

Uit het Duits vertaald en volledig herzien door Ria van Hengel.

Van Gennep; 191 pagina's; € 17,90.

ISBN 978 94 6164 0918.

undefined

Meer over