Een vet goed Oudjaar in de meidenkeet

De remedie tegen de vernielzucht in ‘de nacht waarin alles mag’: een stacaravan volstouwen met drank en vrienden.

Marloes Dijkstra (18) staat in de deuropening van de meidenkeet ’t Venose Hok en schreeuwt tegen een jongen op een scooter. Ze komt wel even naar buiten, want binnen schalt de muziek. Bovendien is ze de enige die nog geen drup gedronken heeft. Ze moet nog rijden.

Het is de vierde dag van het eindejaarsfeest aan de voormalige Zuiderzee. Buiten snijdt de wind, binnen is de lucht blauw van de rook. Om de zwarte bar hangen jongens en meiden. Allen met een fles of een glas in de hand. Er zijn sinds de opening al twee kratten bier en dertien flessen sterke drank (Beerenburg, Passoa, Boswandeling) doorheen gegaan.

Dijkstra begint ’s morgens om 11 uur en eindigt om 4 uur ’s nachts – tot haar ouders haar vanuit Luttelgeest komen ophalen. ‘Ze vinden het niet erg, het is maar een keer in het jaar.’

De haveloze stacaravans en geverfde bouwketen achter zalencentrum De Burght in Vollenhove worden lyrisch ‘oudejaarshuisjes’ genoemd. De traditie gaat terug naar de tijd dat dit middeleeuwse stadje aan de zee floreerde. Vissers vierden wegens ruimtegebrek in hun huizen gezamenlijk Oudjaar op hun schepen. Later betrokken ze onbewoonbaar verklaarde woninkjes, vertelt Jaap Voerman (70).

Nu slepen jongeren van Vollenhove, Blokzijl en Sint Jansklooster keten en caravans naar hun woonplaats. Ze staan – uitgerust met bar, muziekinstallatie, en soms een heuse tap – zij aan zij aan de dorpsranden, alsof er grote zigeunerfamilies zijn neergestreken.

Onder strenge voorwaarden verstrekte wethouder Luc Greeven van Steenwijkerland 35 vergunningen aan evenveel vriendengroepen. De drinkketen lijken de remedie tegen de vernielzucht in ‘de nacht waarin alles mag’. Telde de schade vorig jaar in heel Steenwijkerland – een van de grootste gemeenten van Nederland met 37 kernen – 50 duizend euro, in deze zuidhoek van de gemeente kwam de afbreuk op 500 euro uit.

Greeven, die sinds oktober wethouder is, betwijfelt of een keet op elke straathoek in een stad als Steenwijk ook dat effect zou sorteren. ‘Het gaat hier natuurlijk om traditie en saamhorigheid.’

Even ging het mis toen zeven keten eerder dan klokslag 10 uur op 24 december opengingen en de wethouder deze ‘huisjes’ liet dichttimmeren. ‘De ouders waren even verbaasd als de jongeren dat er handhavend werd opgetreden.’

Deze dagen, die beginnen met de opbouw en nog lang na Nieuwjaar doorijlen, zijn voor Dijkstra en haar vriendinnen ‘het geweldigste dat er is’. Is er door het jaar heen ‘best veel trammelant’ tussen de vriendengroepen in Vollenhove, in deze tijd gaat iedereen ‘vet goed’ met elkaar om. ‘Je hebt elkaar nodig bij de opbouw van je keet en je zorgt samen voor stroom.’

In hun keet is het veruit het gezelligst, weten Janiek Konter, Marit Wiesj en Suzanne Driezen zeker. Het is de enige meidenkeet in de zee van jongensaccommodaties. Vorig jaar zijn sommigen uit andere keten gezet (‘discussies en ruzies’). Toen besloten ze liever met z’n negenen door te gaan.

Vrienden, gezelligheid en drinken, in willekeurige volgorde – daar gaat het om. Een bushokje aan diggelen gooien? Ze peinzen er niet over, of zijn gewoon te lam.

Zoals de jongens in het Zoephoes in Sint Jansklooster. Zij vertonen om drie uur ’s middags al bedenkelijk rode ogen. Hun caravan bestaat uit niet meer dan een kale bar, kratten bier en een frituur. Er wordt continu gegeten en gedronken. Vorig jaar hebben ze 123 kratten leeggedronken, vertellen ze trots. Toch gaat het ook hun louter en alleen om de gezelligheid.

Miden hebben lol in hun zuipkeet 't Venose Hok. (Guus Dubbelman/de Volkskrant) Beeld
Miden hebben lol in hun zuipkeet 't Venose Hok. (Guus Dubbelman/de Volkskrant)
Meer over