Een vertrouweling, maar nog geen leider

Een maximum aan joden en een minimum aan Palestijnen is de droom van Ehud Olmert, de nieuwe zaakwaarnemer van premier Sharon....

Wie wil weten wat Ariel Sharon denkt, gaat langs bij Ehud Olmert, luidde de afgelopen jaren de wijsheid onder Israëlische journalisten. Via proefballonnetjes in de media testte de vice-premier van Israël, minister van Financiën én vertrouweling van Sharon, diens ideeën vooraf. Een veilige strategie voor een controversiële koers. De terugtrekking uit de Gazastrook, de breuk van Sharon met de Likud-partij; alles werd vooraf in interviews geopperd door een immer sigarenrokende en perfect Engels sprekende Olmert (60). Sinds donderdag is Olmert interim-premier en een potentiële leider van Sharons nieuwe partij Kadima.

‘Een maximum aan joden en een minimum aan Palestijnen’, is de toekomstdroom van Olmert voor Israël, zoals hij het verwoordde in een interview met de Israëlische krant Haaretz in 2004. Juist dit idee noopte de oud-burgemeester van Jeruzalem de afgelopen jaren zijn oorspronkelijk zeer havikachtige standpunten over de koers van Israël grondig te herzien. De demografische logica (Israeliërs krijgen minder kinderen dan de Palestijnen) dicteert volgens hem dat de Israëliërs zich beter gedeeltelijk kunnen terugtrekken uit de bezette gebieden.

Op de suggestie dat zijn radicale koerswending wellicht minder met demografische logica en meer met de invloed van zijn vrouw Aliza en vier kinderen van doen had, antwoordde hij: ‘Het is de vraag wie er meer zeurde tijdens het eten; ik met mijn rechtse standpunten of de rest van het gezin met hun linkse standpunten’.

Tot enkele jaren geleden waren Olmerts politieke ideeën voorspelbaarder. Toen de steevast chic geklede advocaat als 28-jarige in de Knesset kwam, was hij een vurig voorstander van het bouwen van nieuwe joodse nederzettingen. Na zijn tijd als parlementariër werd hij minister van Minderheden (1988-’90) en minister van Gezondheidszorg (1990-’92).

Olmerts koerswijziging is politiek opportuun, zeggen omstanders. Omdat zijn klim naar de top van de Likud op rechts wordt bemoeilijkt door Netanyahu, zou hij via een nieuwe gematigder partij als Kadima meer kans maken premier te worden. Maar in brede kring wordt betwijfeld of hij daar populair genoeg voor is. In een peiling van Haaretz vond donderdag 47 procent van de respondenten dat hij geen echte leider is, tegen 15 procent die in hem de enige opvolger van Sharon zag.

Meer over