Een veroordeling op basis van feiten was te verkiezen geweest

Het arrest in het Passageproces is bevredigend. Maar fraai is anders.

Rechters doen uitspraak in het Passageproces. Beeld anp
Rechters doen uitspraak in het Passageproces.Beeld anp

Het Passage-liquidatieproces dat donderdag werd afgesloten, was een proces van superlatieven. Er waren, voor de rechtbank en het gerechtshof, bij elkaar 396 zittingsdagen mee gemoeid. De onderzoeksrechter verhoorde 168 getuigen. De omstreden kroongetuige Peter la S. is 35 zittingsdagen door de rechter verhoord en 8 dagen door het hof. Op de rol stonden vijf liquidaties waarbij zeven doden vielen. Het proces begon met twaalf verdachten (van wie een overleed en een werd vermoord). Het dossier besloeg ruim 600 ordners. Er zijn 170 duizend telefoongesprekken afgetapt.

Uiteindelijk werden vier verdachten tot levenslang veroordeeld, onder wie Dino S., die door de rechter nog was vrijgesproken. Diens vroegere kompaan Willem Holleeder heeft nu nog minder reden dan voorheen om op een milde uitspraak in zijn strafproces te rekenen.

Het arrest is alom als monsterzege voor het OM aangemerkt. Niet alleen omdat de strafeisen door het hof zijn gehonoreerd, maar vooral omdat het gebruik van (twee) kroongetuigen zijn vruchten heeft afgeworpen. De kroongetuige heeft, in de woorden van Onno de Jong, advocaat van kroongetuige Fred R., 'zijn plek in het strafproces veiliggesteld'.

Toch moet het liquidatieproces niet worden opgevat als aanmoediging om dit paardemiddel ruimhartig in te zetten. Nico Meijering en Christian Flokstra, de advocaten van Dino S., mogen dan enigszins hebben gebluft toen ze van tevoren zeiden op vrijspraak te rekenen, ze vertolkten wel een legitiem wantrouwen tegenover het waarheidsgehalte van verklaringen die zware criminelen hebben afgelegd onder de verlokking van strafvermindering. Het hof heeft geoordeeld dat de getuigenissen van de kroongetuigen voldoende door andere informatie werden ondersteund.

Dino S. zou echter wellicht niet zijn veroordeeld als zijn vroegere partners in crime geen gemene zaak met justitie zouden hebben gemaakt. De zwaarste straf voor de een is mogelijk gemaakt door een deal met de ander. Een veroordeling op basis van feiten die op andere wijze waren verkregen, was te verkiezen geweest.

Met vrijspraak van Dino S. zou het rechtvaardigheidsgevoel nog minder zijn gediend. Het hof heeft weloverwogen voor het minste van twee kwaden gekozen.

Meer over het Passageproces

Kroongetuigenregeling op het spel
Op de slotdag van Passage stond veel meer op het spel dan de straffen voor de verdachten. Het werd een overwinning voor het OM. (+)

'Het stormde, hagelde en bliksemde in dit proces'
De advocaten van Dino S. kijken terug op het omvangrijke moordproces. Hun oordeel: de politieke cultuur van koste wat het kost scoren is leidend geweest in deze zaak. (+)

600 ordners dossier en 135 getuigen
Het Passageproces is het langstlopende en meest omvangrijke moordproces in de Nederlandse geschiedenis. Wat maakt het Passageproces verder zo bijzonder? (+)

Meer over