Een van Italië's meestgezochte criminelen na 20 jaar opgepakt

Een van de meestgezochte criminelen van Italië is na twee decennia opgepakt. Premier Renzi maakte de arrestatie van 'Ndrangheta-baas Ernesto Fazzalari zondag bekend. 'Een mooie zondag!', begon Renzi zijn bericht op Facebook, gericht aan de Italiaanse bevolking.

Premier Renzi. Beeld AFP
Premier Renzi.Beeld AFP

Fazzalari (46) werd door een speciaal geformeerde politie- en legermacht van zijn bed gelicht op het platteland van Calabrië.

De 'Ndrangheta is een van de grootste en invloedrijkste maffiagroeperingen van Italië. Daarnaast zijn ook de Cosa Nostra (uit Sicilië) Camorra (Napels) en Sacra Corona Unita (Apulië) actief met drugssmokkel, wapenhandel, prostitutie en gokpraktijken. Eind negentiende eeuw ontstond de 'Ndrangheta in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië.

Fazzalari werd gezocht voor moord, doodslag en een waslijst aan andere delicten. In 1999 werd hij bij verstek veroordeeld tot levenslange celstraf voor zijn rol in een bittere strijd tussen criminele bendes waarbij tientallen doden vielen.

Volgens Renzi was Fazzalari een van de gevaarlijkste criminelen van heel Europa. Slechts een man staat in Italië hoger op de lijst van meestgezochte misdadigers: de Siciliaanse maffiabaas Matteo Messina Denaro.

Verscholen

In januari werden in een bunker op het platteland van Calabrië twee andere leiders van de 'Ndrangheta opgepakt. Ze behoorden ook tot de gevaarlijkste criminelen van het land. Giuseppe Crea was 18 jaar op de vlucht. Zijn collega Giuseppe Ferraro wist tien jaar uit handen te blijven van de politie.

Beide mannen werden door de politie gevonden in een bunker die verscholen was in een rotsachtige bergkam nabij Agro Maropati, een stadje tussen Rizziconi en Melicucco (Reggio-Calabrië). In de schuilplaats waren Ferraro en Crea van alle moderne gemakken voorzien. Daarnaast trof de politie een arsenaal aan wapens, waaronder een mitrailleur, enkele geweren en handwapens.

De politie was de mannen op het spoor gekomen na een tip van een zogeheten pentito, of spijtoptant. Vorig jaar leidde de bekentenis van een elfjarige jongen, de jongste pentito uit de Italiaanse geschiedenis, nog tot de arrestatie van maffiabaas Gregorio Malvaso (de vader van de jongen) en bijna vijftig andere leden van de 'Nadrangheta.

Wapens hangen aan een muur van de bunker waar twee andere leiders van de 'Ndrangheta zich jaren schuil hielden. Ze werden in januari opgepakt. Beeld AP
Wapens hangen aan een muur van de bunker waar twee andere leiders van de 'Ndrangheta zich jaren schuil hielden. Ze werden in januari opgepakt.Beeld AP
Meer over