Een van de stabielste landen

ROB VREEKEN

Waar wachten we op?

Op de uitslag van de Egyptische presidentsverkiezingen. Mogelijk maakt de kiescommissie dit weekend bekend wie gewonnen heeft, Mohamed Morsi of Ahmed Shafiq.

Wat hopen we?

Dat ligt eraan. Als we vooral bang zijn voor een te grote invloed van de Moslimbroeders, dan moeten we hopen dat Morsi wint.

Maar dat is toch een Moslimbroeder?

Precies. Als Shafiq tot winnaar wordt uitgeroepen, zullen de Moslimbroeders dat niet pikken, want zij zijn ervan overtuigd dat Morsi de meeste stemmen heeft behaald. Dus stroomt het Tahrirplein weer vol. Shafiq moet dan laten zien dat hij inderdaad, zoals hij heeft beloofd, de orde kan herstellen. Dat wordt meppen, traangas, sluipschutters op het dak van het ministerie van Binnenlandse Zaken, veel doden en gewonden: je kunt het zo uittekenen. De militaire junta roept de noodtoestand uit en voor je het weet is Egypte terug bij af. Zelfs Mubarak blijkt springlevend en maakt weer een vogelnestje in de ringen.

Maar van de Moslimbroeders zijn we dan af.

Vergeet het. Die spinnen er garen bij. Juist dankzij de dictatuur konden ze zo groot worden. Geef ze democratie en ze zakken in als een uitgedroogde kamelenbult. Dat zag je het afgelopen jaar al: bij de parlementsverkiezingen haalden de Moslimbroeders 45 procent van de stemmen, in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen nog maar 25 procent.

Zal Shafiq juist niet voor stabiliteit zorgen?

Stabiliteit en instabiliteit, in Egypte zijn dat relatieve begrippen. Egypte is het oudste land ter wereld. Het is ook het dichtstbevolkte land ter wereld, als we al dat zand waar niemand woont niet meerekenen. Iedereen woont langs de oevers van de Nijl, de langste rivier ter wereld. Van alle landen ter wereld staat Egypte het vaakst bovenaan 'van alle landen ter wereld'-lijstjes. Het is het land met de meeste piramides. Het is het land waar de meeste Arabieren wonen. Egypte is het warmste land van de wereld. In geen land ter wereld kennen zo veel mensen het Nederlandse woord 'Vanbastengoelit'. Het is ook een van de meest stabiele landen ter wereld. De Syriërs moorden elkaar uit, maar in Egypte gaan ze elkaar te lijf met hertellingen, grondwetscommissies, rechtszaken, referenda en juridische spitsvondigheden.

Hoe gaat het nu verder met Egypte?

Presidenten komen, presidenten gaan, de piramides blijven gewoon staan.

undefined

Meer over