Een tweede hoofdpodium, het correspondentenvak en fileleed

De week van hoofdredacteur Philippe Remarque

Midden-Oostencorrespondent Ana van Es bezocht bevrijde dorpen rondom Mosul Beeld
Midden-Oostencorrespondent Ana van Es bezocht bevrijde dorpen rondom MosulBeeld

Online meer volkskrant-karakter

Deze week voltrok zich achter de schermen een belangrijke verandering bij ons: de krantenredactie werkt nu zowel voor de site als voor de krant. Voorheen hield de internetredactie het nieuws bij en zetten we daarnaast alle stukken uit de krant online. Maar wij willen online meer Volkskrant-karakter laten zien. Omdat steeds meer abonnees ons online lezen, en omdat internet de plaats is waar nieuwe geïnteresseerden in aanraking komen met de Volkskrant.

We willen op de site dus ook overdag de betekenis aan het nieuws geven die de krant er elke ochtend aan geeft. Daartoe gaan onze deelredacties voor beide podia werken, en dat is even wennen. Want op het digitale podium is de deadline altijd, terwijl die traditioneel allesoverheersende avonddeadline van de krant diep in de hoofden van ons Volkskrant-redacteuren is ingesleten. Zo moet ik mezelf vermanen bij de opening van de nieuwsvergadering om 10 uur. 'Wat gaan we morgen doen... ik bedoel, wat gaan we vandaag doen?'

De kunst is natuurlijk om ons te blijven concentreren op kwaliteit, journalistiek onderzoek en excellent schrijven alleen daarmee winnen we de oorlog en intussen iets sprankelends te maken van dat tweede hoofdpodium. De leiding over internet krijgt Kustaw Bessems, die vier jaar geleden Vonk opzette en het afgelopen jaar de experimentele redactie Crossmedia. Die gaat nu samen met de internetredactie, waardoor we de dagelijkse digitale productie origineler kunnen maken.

Kijk bijvoorbeeld wat datajournalist Mirjam Leunissen met studenten deze week deed met de populairiteitslijsten van kindernamen op volkskrant.nl. Je bent zo een kwartiertje zoet met de fascinerende graphics over de historische verschuiving (waar zijn toch al die Marcels, Ingrids, Richards en Sandra's uit mijn generatie gebleven?) en natuurlijk de originele-namengenerator voor aanstaande ouders.

Hoe vaak komt jouw naam voor? Beeld de Volkskrant
Hoe vaak komt jouw naam voor?Beeld de Volkskrant

Zo heet Nederland

Datajournalist Mirjam Leunissen maakte deze week samen met studenten online visualisaties van populariteitslijsten van kindernamen. Bekijk het hier.

Onze vrouw in...

Toen ik het genoegen smaakte in het buitenland voor de krant te werken, zei mijn vrouw altijd dat ik wel tot de laatsten zou behoren. Een verslaggever in het buitenland laten wonen, dat klinkt in deze tijd ouderwets en omslachtig. Maar net als ik probeer haar voorspelling bij mijn benoeming te weerleggen dat ik 'het licht uit mag doen' bij de Volkskrant (we halen dit jaar weer 102 procent van de oplage van vorig jaar, lieverd), bewijst ons steeds veranderende netwerk aan buitenlandcorrespondenten dat ook dat vak springlevend is.

Deze week hadden we een prachtige reportage in drie delen door Midden-Oostencorrespondent Ana van Es in de krant. Ze bezocht dorpjes bij Mosul die net onder het IS-juk vandaan komen. Ook heeft u de debuten gezien van Jenne Jan Holtland in Midden-Europa en Jeroen Visser in Zuid-Korea en Japan.

We beleefden deze week plezier van ons besluit om Spanjecorrespondent Maartje Bakker ook Marokko onder haar hoede te laten nemen. Sinds de mooie jaren van Greta Riemersma hadden we dat land te weinig belicht. Maartje reconstrueerde het trieste lot van de visser Mohsin Fikri, die werd vermorzeld in een vuilniswagen toen hij de illegale vangst probeerde te redden die in beslag was genomen. Marokkanen demonstreren voor hem, omdat zijn verhaal staat voor de armoede en de tegenwerking van een corrupte overheid die velen ervaren.

Angst voor de automobilist

Nederland stond deze week in de file, en om dat onderwerp niet helemaal over te laten aan onze gewaardeerde collega's van De Telegraaf, die uitsluitend in meer asfalt geloven, gingen wij nog eens na hoe je dit kunt oplossen. Nou, met rekeningrijden dus. Nooit kon je parkeren op de gracht in Amsterdam. Tot de gemeente besloot daar een schunnig uurtarief voor te vragen. Nu zijn vraag en aanbod in balans. Dat zou de VVD toch moeten aanspreken.

Maar juist die partij is te bang voor het verwijt van 'automobilistje pesten' op de voorpagina van De Telegraaf om rekeningrijden in te voeren, beschreef Robert Giebels in onze vrijdagkrant. Mark Rutte heeft Raoul du Pré en mij een jaar of vijf geleden in het Torentje omstandig uitgelegd waarom de hypotheekrenteaftrek niet mocht veranderen, nog zo'n thema waarbij hij bang was voor de kiezer. Nu is toch doorgevoerd wat alle experts aanbevolen, door premier Rutte. Viel reuze mee toch? Dus misschien komt ook op filegebied de wijsheid met de jaren.

Het boeiendste interview van de week, tenslotte, stond woensdag in V, met Ingrid Newkirk, de 'meest gehate dierenactivist ter wereld'. Sara Berkeljon, altijd fijn om te lezen, stelt vragen als 'Heeft u inmiddels mensenhaat ontwikkeld?' en 'We moeten het even over uw testament hebben. U wil na uw dood op de barbecue'. Daar wil je het antwoord wel op lezen.

p.remarque@volkskrant.nl

undefined

Boeiend interview met 'de meeste gehate dierenactivist ter wereld' Ingrid Newkirk Beeld Valentina Vos
Boeiend interview met 'de meeste gehate dierenactivist ter wereld' Ingrid NewkirkBeeld Valentina Vos
Meer over