Een tussentijds dieptepunt van het jaar

Zo op het oog is er op de Amsterdamse beurs maandag nauwelijks iets gebeurd. De AEX-index sloot de dag af met een miniem winstje van 0,25 punt op 522,87....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Gelukkig voor de belegger veerde de beurs na dit dieptepunt weer omhoog. 'De AEX ketste af op 515', stelt een handelaar. Voor beleggers betekent dit dat er een 'steun' ligt op 515 punten, die het kennelijk heeft gehouden. Het lijkt waarschijnlijk dat de ontwaakte Amerikaanse beleggers en investeerders hun handelsdag optimistisch zijn begonnen. Het uiteindelijk resultaat van het optimisme was dat het verlies van 7 punten weer werd tenietgedaan.

Grote verliezer maandag was voedingsconcern Numico, vorige week nog de lieveling van de beurs. Vrijdag steeg het aandeel op een sombere beurs liefst 8,2 procent. Bestuursvoorzitter H. van der Wielen had laten doorschemeren dat Numico op het verlanglijstje van grote rijke concerns zou staan, en in de hoop op een bod steeg de koers. Het geloof lijkt tanende. 'Als er een koper was geweest, had hij wel wat gedaan', aldus een beursman. De koers zakte maandag met 3,3 procent tot 42,64 euro.

KPN bereikte een nieuw dieptepunt. Maandag dook het geplaagde telecomfonds kort beneden de 4 euro op 3,95. Uiteindelijk sloot het fonds iets hoger op 4,18 euro, een winst van 1 procent.

Grootste stijgers waren maandag de fondsen Heineken, Wolters Kluwer en ING. De bank-verzekeraar profiteerde van positieve adviezen van enkele banken. Donderdag komt ING met cijfers.

Op de lokale markt reageerden beleggers positief op berichten uit het HBG-kamp. Het bouwconcern benadrukte in een toelichting aan de aandeelhouders nogmaals zijn keuze voor de joint venture met Ballast Nedam, en dat gaf vertrouwen. De koers steeg 1,4 procent naar 14,50 euro.

Maandag kon er niet worden gehandeld in het aandeel AND International Publishers. De Commissaris voor de Notering van Euronext Amsterdam heeft de handel opgeschort omdat het bedrijf meer aandelen gaat uitgeven. De noodlijdende elektronische uitgever gaat converteerbare obligaties omwisselen voor aandelen. Deze conversie maakt onderdeel uit van het reddingsplan van AND. De houders van de obligaties - totale waarde 50 miljoen gulden - doen 'afstand' van een deel van hun vordering. Ze krijgen voor een obligatie van duizend gulden tienduizend aandelen AND van 0,01 euro per stuk.

Meer over