Eén transfer en weg is je imago

De trainer kondigde zijn transfer naar de aarts-rivaal aan, de fans joegen hem daarop de stuipen op het lijf en van het aardige imago van de Friese club is plots niets meer over.

UTRECHT - Een dag nadat Dwight Lodeweges op de vlucht moest voor een groep op hol geslagen hooligans, deed Cambuur een mislukte poging om zich veilig te spelen in de eredivisie. De 1-0 nederlaag bij FC Utrecht kleurde de week van de Friese club nóg zwarter dan hij al was.

In plaats van in stadion Galgenwaard zat Dwight Lodeweges woensdag thuis in het Veluwse Voorthuizen, misschien wel met een biertje en een bakje nootjes voor de tv te kijken naar Cambuur. Zijn vertrek bij de club had alles te maken met de supportersopstand van een dag eerder, nadat bekend was geworden dat hij bij aartsrivaal Heerenveen aan de slag zou gaan.

De bestorming van de kantoren in het Cambuur-stadion deed in zekere zin denken aan het vertrek van Ivaylo Petev bij Levski Sofia. Petev stond bekend als supporter van stadsgenoot CSKA en werd om die reden bij zijn presentatie aangevallen door supporters, die hem vervolgens dwongen het shirt met clublogo uit te doen. Met ontbloot bovenlijf verliet hij daarna de perszaal.

De beelden van de publieke vernedering gingen de hele wereld over. Zoiets kan alleen op de Balkan, dacht iedereen. Maar dinsdag was daar opeens het beeld van de weerloze steward voor de ingang van het Cambuur-stadion.

Wie vroeger boos was, ging met verf, een kwast en een laken aan de slag om een spandoek te maken. Nu is de verontwaardigde supporter in een paar klikken op Twitter of Facebook. Een oproepje op sociale media volstaat om medestanders op een afgesproken plek op de been te krijgen.

Zo moet het dinsdag in Leeuwarden ook zijn gegaan met het groepje Cambuur-hooligans. Als demonstranten in Egypte een revolutie konden ontketenen, waarom zouden zij dan niet hun trainer de stuipen op het lijf kunnen jagen? En inderdaad, een paar uur later had Lodeweges zijn contract al ingeleverd. Missie geslaagd.

Lodeweges is daarmee na Tini Ruijs al de tweede trainer dit seizoen die te maken krijgt met fysieke bedreiging. NEC-doelman Dennis Gentenaar moest onlangs, toen hij de bus uitstapte na een verloren uitduel bij Roda JC, bukken voor drie volle blikjes bier. De goalie sprak een dag later duidelijke taal: hij weigerde te stoppen vanwege de actie van 'één zo'n lamstraal'.

Een dergelijke ondubbelzinnige veroordeling bleef de afgelopen dagen uit in Leeuwarden. 'Ik heb een gezin, vier kinderen en 8.000 euro op de rekening. Ik kan niet zomaar loyaal zijn aan Dwight', was het enige dat Henk de Jong kwijt wilde. Verder verwees hij naar een persconferentie die voor donderdag op de rol staat. Jan Wouters, die bij PSV nog samenwerkte met Lodeweges, hield het eveneens kort. 'Ik weet wel wat je met die supporters moet doen, maar dat mag je tegenwoordig niet meer zeggen in Nederland.'

Tussen alle commotie door speelde Cambuur woensdagavond ook nog de wedstrijd tegen FC Utrecht. Het was Jacob Mulenga die de thuisploeg na de rust op een 1-0 voorsprong zette. De Jong probeerde het daarna met vier spitsen, maar toen Lucas Bijker rood kreeg, kon dat noodplan de prullenbak in en bleef het bij 1-0.

Eigenlijk deed het er allemaal niet meer toe. Zorgvuldig bouwde Cambuur aan het imago van een vriendelijke provincieclub, met goed voetbal, leuke spelers en een prettige trainer. Nu die is weggepest door een kleine groep relschoppers is van dat hele imago in één klap niets meer over.

undefined

Meer over