Een traan van trots geplengd in het glas

Toeval bestaat niet, zelfs niet in Ermelo. Daar werd maandagmiddag rond vijf uur in café De Hazeburg het nummer No Milk Today ten gehore gebracht....

Vrijwel iedereen was naar Ermelo getogen om de plechtigheid te mogen meemaken. Vertegenwoordigers van de vijf genomineerde bieren, te weten Duvel, Kasteelbier, La Chouffe, La Trappe Tripel en Rochefort 10. Verder de brancheorganisatie voor bieren en leden van Bierned, de organisatie van winkeliers in speciaalbier.

Koert Elzinga, voorzitter van Bierned, legt even uit waarom de prijs Bier van de Eeuw in het leven is geroepen. 'We proberen daarmee de uniformiteit op de biermarkt te doorbreken. Veel mensen denken dat die biermarkt uitsluitend bestaat uit pils, maar de opkomst van het speciaalbier heeft bewezen dat er steeds meer behoefte is aan iets bijzonders.'

De vereniging vroeg klanten van bierwinkels hun favoriete merk bekend te maken. Er werden meer dan 2100 stemmen uitgebracht, waaruit 358 speciaalbieren naar voren kwamen. In de top vijf kwamen vier Belgische bieren, de vijfde was La Trappe van de Nederlandse trappisten bierbrouwerij De Schaapskooi in Berkel-Enschot.

La Trappe werd maandag vijfde. 'Bijzonder trots ben ik', zei Peter Peeters, directeur. 'Het is een erkenning van ons werk. Dat hebben we mooi aan onze monnikjes te danken.' Het glas werd geheven, hij kreeg applaus en een oorkonde. Vierde plaats was weggelegd voor Kasteelbier. 'We zijn niet de eerste, dat moeten we aanvaarden, maar het is toch een geweldige eer bij de beste vijf te zijn', sprak sprak directeur Luc van Honsebrouck.

Op naar drie. Een verrassing. Duvel. Menigeen had voor de bierbrouwer uit Breendonk meer verwacht. Michel Moortgat, de vierde generatie, toonde zich evenwel niet teleurgesteld. 'Sommigen verwijten ons dat we te industrieel geworden zijn. Wij staan al ruim twintig jaar op de Nederlandse markt. De consument is ons nog lang niet beu.'

Vervolgens viel Christian Bauweraerts van La Chouffe de eer te beurt naar voren te komen. Tweede, dacht hij. Hij kreeg echter de oorkonde voor de monniken van de abdij Notre Dame de Saint- Remy overhandigd. De religieuze opvattingen van de monniken zijn van dien aard dat zij de prijs niet in ontvangst konden nemen.

La Chouffe het Bier van de Eeuw. 'Het is te zeggen', sprak Bauweraerts, door zijn tranen heen. 'In 1982 ben ik met mijn schoonbroer begonnen met brouwen, als hobby. Twee jaar later werden we commercieel. Met zijn tweeën hebben we opgebouwd tot wat het nu is.' Applaus, schouderklopjes van de collega-brouwers. En een traan van trots in zijn volle Chouffeglas.

Meer over