Een torentje van niets

Het beeldje van De Kleine Zeemeermin bestaat 100 jaar. Hurra! (da's Deens). Maar wie vanaf de kade in Kopenhagen neerkijkt op het zittende figuurtje, denkt vooral: is dit alles?

IÑAKI OÑORBE GENOVESI

1. Manneke Pis, Brussel

Je loopt er zó langs, en dat is misschien maar goed ook. Het 58 centimeter hoge beeldje met verwaarloosbaar o-la-la-gehalte, blijkt een fonteinversiering op de hoek van een Brusselse winkelstraat vol souvenirwinkels en zakkenrollers. We schreven het al eerder: ga liever naar Zinneke Pis, het beeldje van een plassend straathondje in de toffe Kartuizerstraat.

2. Terracottaleger, Xian

Originelen en replica's van de aardewerken soldaten van de eerste Chinese keizer, Qin Shi Huangdi, reizen de wereld rond met fraaie tentoonstellingen. Daar loopt de bezoeker tussen de beelden door en waant zich een van hen. Dan is het even schrikken, als je helemaal naar het Noord-Chinese Xian vliegt, om het leger slechts van een forse afstand te mogen bekijken in een loods. En blijkt dat veel beelden ook nog eens onder de aarde bedolven liggen.

3. De Evenaar

Op zee smijt een als Neptunus verklede matroos je in een bak zeewater, in vliegtuigen wil de gezagvoerder nog wel eens een hobbeltje suggeren bij het overschrijden van de evenaar. Maar aan land stoppen toeristenbusjes nog om naar een paaltje te kijken. Of twee, als partijen het niet eens konden worden.

4. Hollywood Walk of Fame (Hollywood Boulevard)

Meer dan 2.500 grote kleurige tegels met de namen van filmsterren. Ter hoogte van het TCL Chinese Theatre ook nog eens tegels waarop diverse celebrities hun hand- en voetafdrukken en een persoonlijke boodschap hebben achtergelaten. Maar in plaats van flaneren over een glanzend trottoir met fraaie tegels in de stille hoop een 'ster' in het echt tegen het lijf te lopen, wandel je kilometers lang langs leegstaande winkelpanden, dollarshops en goedkope drogisterijen.

5. Maximón

Bij het Atitlan-meer in Guatemala wordt een mengvorm gepraktiseerd van het katholieke geloof en oude Mayagodsdiensten. De godheid Maximón verenigt beide religies plus nog wat lokale legendes. Vanuit de toeristenenclave Panajachel kun je het meer over om Zijne Heiligheid te aanschouwen. Staat hij in een geheimzinnige tempel wellicht, waar knielende gelovigen opkijken naar Zijn Goddelijke Verschijning? Niet bepaald. Aan de overkant wacht een met sjaaltjes opgedirkte lappenpop van een meter hoog in een schamel huisje. Dat je gepusht wordt financieel bij te dragen aan Maximóns welzijn of aan zijn sigaren, spreekt vanzelf.

6. Toren van Pisa

De scheve klokkentoren (campanile) op de Piazza dei Miracoli in Pisa is klein en niet heel veel schever dan welke andere toren in Italië. Toch inspireert de toren dagelijks honderden toeristen tot het maken van foto's waarbij het lijkt of ze de toren overeind houden, of omduwen. Wil je de toren beklimmen, bereid je dan voor op lang wachten en diep in de portemonnee tasten. Om vervolgens na 297 treden te hebben beklommen erachter te komen dat je uitzicht hebt op de echte attractie: de middeleeuwse Duomo van Pisa.

7. Mount Rushmore

Mount Rushmore, de vier presidentskoppen in South Dakota. Eindeloos ver rijden en als je eronder staat, zijn de presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln piepklein: je moet eerst langs een bergwand met dennebomen omhoog kijken. Dan beter 50 mijl verder rijden naar het beeld van de 19de-eeuwse Indianenleider Crazy Horse, nog steeds in de maak. Gi-gan-tisch!

undefined

Meer over