Een topclub koop je niet zomaar

Heerenveen 2..

Vitesse 1

heerenveen Hiervoor had ik niet helemaal uit Tbilisi hoeven komen, moet ook Merab Zjordania zaterdagavond hebben gedacht. Vitesse speelde in Heerenveen met vier van zijn presentjes in de basis, maar ook de nieuwe eigenaar van Vitesse ziet dat hun bijdrage beperkt is.

Alleen voorstopper Rajkovic betoont zich een onmiddellijke versterking voor de lekke verdediging, van de overige aankopen doet Vitesse er goed aan de bonnetjes nog even goed te bewaren. Rechtsbuiten Barazite dribbelt zich keer op keer vast, Matic zwalkt met zevenmijlspassen van positie naar positie, maar krijgt nergens de bal.

En Aisatti tja, Aisatti. De Utrechtse Marokkaan is met afstand de sierlijkste speler van het veld – zelfs bij een volkomen mislukte pass van zijn voet ben je geneigd de schuld bij zijn medespelers te zoeken – maar is toch ook onvoorstelbaar nonchalant.

Vitesse-coach Theo Bos laat de door zijn baas op de bijvelden van Chelsea opgeduikelde keeper Delac nog even ingepakt, en stelt Eloy Room op. Een talent, maar zaterdag vooral een klein paars stipje in een groot Fries doel.

Een paar weken geleden zag alles er toch anders uit. Binnen drie jaar strijdt Vitesse mee om het landskampioenschap, beloofde Zjordania bij zijn presentatie. De nieuwe eigenaar keek vermoeid maar ook uitdagend de zaal vol verbijsterde journalisten in. Geld speelde geen rol meer.

Tot op heden kent de koopdrift van de Georgiërechter grenzen. Káká kwam niet, Huntelaar evenmin. Zelfs Sulejmani bleek te duur. Vitesse shopte vooral in de uitverkoop in Londen en Amsterdam: Rajkovic, Delac, Barazite, Matic en Aisatti. Tweede-elftalspelers, van Chelsea, Arsenal en Ajax. Kingston (afkomstig van het roemruchte Heart of Midlothian) en Pedersen (Strømsgodset IF) waren er nog niet bij zaterdag.

Het zijn voorlopig niet direct voetballers die de kampioensschaal naar Gelderland zullen brengen. Desalniettemin verkochten de seizoenkaarten in de laatste weken als warme broodjes, want het vertrouwen in mister Zjordania en zijn bodemloze portefeuille is groot.

De vraag is hoe het met het vertrouwen van Zjordania zelf is gesteld. Sinds zijn komst verloor Vitesse kansloos van Feyenoord en, afgelopen zaterdag, kwam daar een nederlaag in Heerenveen bovenop.

Heerenveen - Vitesse is vijf kwartier lang een bloedeloze wedstrijd. Een meneer in een naar het ontwerp van de Friese vlag gebreide trui zegt tegen niemand in het bijzonder: ‘Als dit op tv was, had ik al na vijf minuten weggezapt.’

Niet dat de thuisploeg daar gebruik van maakt. Aanvallend spelen de Friezen weinig klaar, en dat is vooral Bas Dost aan te zien. De spits sjokt doelloos over het veld, het kopsterke hoofd naar beneden gericht. Mismoedig berust hij in de overmacht van het koppel Sprockel-Rajkovic. Ook Assaidi is het grootste deel van de wedstrijd onzichtbaar. Het beste aan Beerens is zijn fluorescerende schoeisel.

Met de komst van de Zjordanianen speelt de jeugd even op het tweede plan; Van Ginkel, Snijders en Büttner zitten op de bank. Twee talenten die de eerste hausse wel overleefd hebben – Pluim en Pröpper – zijn met Rajkovic de beste spelers van de Arnhemmers.

Spits Pluim is het type speler dat zonder bal een beetje onbeholpen oogt, maar eenmaal met de bal aan de voet een gevaar is. . Achter hem staat Davy Pröpper, een spichtige middenvelder die zowel verdedigt als aanvalt, zowel tackelt als steekpasses verstuurt. Hij bekroont zijn wedstrijd met een prima doelpunt, een kwartier voor tijd.

Theo Bos kijkt dan even alsof het hem niet aangaat wat er op het veld gebeurt. Hij leunt nonchalant tegen de dug-out en nipt van z’n flesje water. Toch moet hij enorm opgelucht zijn; een nederlaag vanavond zou Jordania wel eens tot een drastische ingreep kunnen verleiden.

Niet dat dat terecht zou zijn; Bos heeft een niet getalenteerd en vooral ontzettend jong elftal tot z’n beschikking. Zo wordt de tegenvallende Barazite vervangen door Jenner, een man met een indrukwekkend arsenaal aan schijnbewegingen dat hem ooit een plek in Oranje leek op te leveren.

Toch is er tot vijf minuten voor tijd is er niets aan de hand voor Bos en zijn team. Het redelijk spelende Vitesse lijkt af te stevenen op een zege op het zwakke Heerenveen. Dan schopt oud-Heerenvener Drost Heerenvener Djuricic in de 16-meter onderuit. Strafschop. Beerens scoort en Theo Bos drinkt nog wat van z’n flesje.

Als in de laatste seconde van de wedstrijd Assaidi ook nog 2-1 maakt, verliest Vitesse wederom. Theo Bos neemt nog maar eens een slokje.

Meer over