Een toernooi om snel te vergeten

ABN Amro-toernooi..

Rotterdam De ‘verkeerde’ finale die door een beenblessure van Mikhail Joeznji ook nog eens voortijdig wordt afgebroken, de naam van een kleurloze tennisser uit Zweden op de ring van kampioenen en een toernooidirecteur die zichzelf met gevoel voor zelfspot voor de Gouden Loeki nomineert; zelden werd een grauw en flets tennistoernooi zo passend samengevat als zondag in sportpaleis Ahoy.

Robin Söderling leidde met 6-4, 2-0 in de finale, toen Joeznji de handdoek wierp. De Russische kampioen van 2007 had vrijdagavond al een slopende driesetter gespeeld tegen Monfils en de volgende dag in twee tiebreaks (7-6, 7-6) afgerekend met de als eerste geplaatste Novak Djokovic. Al na enkele games besefte Joeznji dat de spierblessure in zijn bovenbeen deze keer niet te camoufleren viel.

Bij een achterstand van 4-1 in de eerste set had Joeznji zich al laten behandelen. Na de tweede game in de tweede reeks ging de nummer 20 van de wereld op zijn stoel zitten in de wetenschap dat hij geen tweede medische time-out mocht aanvragen voor dezelfde blessure. Gretig incasseerde Söderling zijn vijfde toernooizege, die hem 500 ATP-punten en een cheque van 277 duizend euro opleverde.

De Zweedse hardhitter had zaterdag al een droomfinale tussen Davidenko en Djokovic voorkomen door de Russische wereldkampioen in twee sets (7-6, 6-4) te verslaan. Zo voegde Söderling zich na 17 jaar in het rijtje van Zweedse toernooiwinnaars in Rotterdam. Het was geen toeval dat hij net zo weinig charisma heeft als Anders Jarryd, die in 1993 Stefan Edberg opvolgde als kampioen in Ahoy.

Niemand zal zich het toernooi van 1993 nog kunnen herinneren en de 37ste editie van het ABN Amro World Tennis Tournament wordt eveneens snel vergeten. Het is altijd afkicken na Nadal, zei directeur Richard Krajicek, toen hij het door 106 duizend toeschouwers bezochte toernooi analyseerde. Nadat de Spaanse publiekstrekker zich vanwege een knieblessure had afgemeld, besefte Krajicek dat het dit jaar behelpen was.

‘Ik vind Nadal de meest speciale speler op de ATP Tour. Bij Federer val je stil door zijn klasse, bij Nadal voel je de elektriciteit in de lucht. De sfeer tijdens zijn partijen was uniek, dat hadden we in Ahoy nog nooit meegemaakt. Die bijzondere wedstrijden waren er dit jaar niet.’

Dat mag vooral Djokovic zich aantrekken, want de Servische baseliner manifesteerde zich allerminst als de nummer twee die Federer dit jaar gaat uitdagen. Djokovic lijkt enigszins stilgevallen na zijn topseizoen in 2008, toen hij de Australian Open won en Federer in de finale van de US Open liet ontsnappen.

Wijselijk liet Djokovic zijn alter ego van de ‘Djoker’ achterwege. Niemand kan Nadal en Sjarapova beter imiteren dan Djokovic, maar zijn grappen worden niet door iedereen op prijs gesteld. En Djokovic realiseert zich dat een tennisser zonder hoofdprijzen zich beter gedeisd kan houden. Hij beloofde in Ahoy één imitatie na een titel, maar die kwam er dus niet.

Djokovic overleefde in zijn halve finale tegen Joeznji een 5-2 achterstand in de tweede set en twee matchpoints in de tiebreak. Maar na twee mislukte smashes en enkele zwakke backhands bleek opnieuw dat Djokovic de magie mist van Federer en Nadal, de spelers die elk toernooi kleur geven.

Terecht wees Krajicek op het feit dat de tennissport door de dominantie van Federer en Nadal een lang peloton kent, waarin potentiële kampioenen zich lastig kunnen profileren. Volgens Söderling wordt 2010 het jaar van de kentering. ‘Ik weet zeker dat we dit jaar andere Grand Slamwinnaars zullen zien dan Federer of Nadal. En ik schaar mezelf ook onder de kanshebbers.’

Na zijn vroegtijdige aftocht bij de Australian Open speculeerde Söderling nog op een vervroegd pensioen. Maar ook in Rotterdam, waar hij in 2008 de finale van Llodra verloor, onderstreepte de nummer 8 van de ATP-ranking dat hij met zijn knalharde service en messcherpe forehands zeker indoor iedereen pijn kan doen.

Toch spreekt ook Söderling als winnaar in Rotterdam niet tot de verbeelding. Deze zomer bepaalt hoofdsponsor ABN Amro of het contract met Ahoy na 2011 wordt verlengd. Het sportpaleis sluit straks zijn deuren om na een grondige renovatie het 40-jarig bestaan te vieren.

Toernooidirecteur Krajicek kondigde ‘vuurwerk’ aan door te mikken op de deelname van Federer én Nadal, hoewel dat financieel onhaalbaar lijkt. Ook zijn voorspelling dat de Nederlandse troeven De Bakker en Haase in 2011 royaal in de top-50 staan, lijkt nogal optimistisch.

Toch is voor de dringend gewenste impuls meer nodig dan een reclamespot, waarin Krajicek de hoofdrol speelt. Na de anticlimax in de finale verdiende het toernooi van 2010 zeker een Gouden Nachtkaars.

Meer over