Een tijdreis langs Tour, seks en de kunst van het dalen

Cyclopedia? Samentrekking van de Engelse woorden voor wielrennen en encyclopedie. En dat is het ook, een wielerencyclopedie. In de ruimste zin des woords zelfs.

En die Fotheringham? Gelauwerd wielerjournalist met een pak ervaring. Van zijn hand kwamen al biografieën over Tommy Simpson en Fausto Coppi en een geschiedschrijving van Britse renners in de Tour de France.


En nu is er dus dé encyclopedie van het wielrennen? Dat zul je Fotheringham niet horen zeggen. Wat het wel is? Een rijk, handzaam (ondanks al die pagina's) naslagwerk, geschreven in die prettige stijl die Britse sports writers wel toevertrouwd is. Niet te serieus, niet te lichtzinnig. En Fotheringham kent zijn klassieken, dat scheelt ook een stuk.


Waar zullen we eens beginnen? Bij de letter A maar. Het eerste lemma is ingeruimd voor Djamolidin Abdoesjaparov, de spurtbom uit de jaren negentig die als een van de eersten Oost-Europa verliet na het vallen van de Muur. Gevreesd om zijn nogal eh, aparte, manier van sprinten, herinnerd ook om zijn botsing met een reclamebord van Coke in de Tour van 1991. 'Stuur hem terug naar Rusland', zei de Italiaan Mario Cipollini ooit over zijn rivaal met wie hij een zware vete uitvocht. Het boek meldt: na een positieve dopingtest trok 'Abdoe' zich terug in zijn huis aan het Gardameer, waar hij duiven hield.


Zijn alle artikelen zo fijn? Lang niet allemaal. Dat kan ook niet, want niet alle renners waren zo kleurrijk als de 'Taskhent Terror'. Maar informatief is het allemaal zonder meer. Korte bio's van de belangrijkste Tourrenners als Anquetil, Merckx, Hinault, Indurain en Armstrong zijn aanwezig, al ontbreekt in het lemma van de Amerikaan het onderzoek dat in eigen land tegen hem loopt.


Contador heeft vast ook een eigen hoofdstuk? Nee. Je zou zeggen: hij moet kennelijk nog meer Tours winnen, maar waarom dan wel aparte bijdragen over Dave Brailsford, manager van de Sky-ploeg, en renster Nicole Cooke? Het antwoord: omdat het een Brits boek is. De aandacht voor het eigen land levert een wat scheve verhouding op. En het maakt duidelijk dat het boek vooral voor de Britse markt bestemd is.


Maakt dat uit? Nee, want met Britten kun je hard lachen en prima pints drinken. Fotheringham houdt het ook niet alleen bij het wegwielrennen. Hij stipt in zijn tijdreis door de sport de ontwikkeling van de Tour tot een moderne geldmachine aan, maar staat ook stil bij de legendarische fietsonderdelen van Campagnolo, de kunst van het afdalen, verplichte wielerliteratuur, en de rol van seks in het wielrennen.


Is er ook een hoofdstuk over de kapelletjes waarin al dan niet overleden wielerhelden worden vereerd? Ja.


En ook één waarom je nooit biefstuk moet eten die door een Spaanse vriend wordt meegebracht naar de Tour? Nee.


Mark MisérusTitel: Cyclopedia - It's all about the bike


Auteur: William Fotheringham


Technische details: Uitgeverij Yellow Yersey Press, 442 pagina's, prijs 20,99 euro, ISBN 9780224083010


Meer over