Een tas met telegrammen

Ze won vier gouden medailles op de Olympische Spelen van 1948, de klapwiekende Fanny Blankers-Koen.

SIMON HENDRIKSEN

Programma?

Andere Tijden Sport: De tas van Fanny, zondag om 22.15 uur op Nederland 1.

De tas van Fanny?

Ja, een smetteloos witte sporttas met een grote blauwe letter E erop. Gevonden op een zolderkamer. De tas zit vol met gelukstelegrammen en snuisterijen die Fanny Blankers-Koen kreeg nadat ze (als 30-jarige moeder van twee kinderen) vier gouden medailles had gewonnen op de Olympische Spelen.

Dan hebben we het over de Spelen van 1948 in Londen. Wat was daar ook alweer mee?

Londen was nauwelijks bekomen van de oorlog en eigenlijk nog helemaal niet klaar voor het evenement. De wederopbouw was in volle gang. Geld was er niet. Vele Engelsen spraken er schande van dat onder die omstandigheden een dergelijk kostbaar toernooi werd georganiseerd. Uiteindelijk gingen de Olympische Spelen van 1948 de boeken in als de soberste in de moderne geschiedenis: The Austerity Games.

Wat zien we?

Presentator Tom Egbers in Londen in gesprek met mensen die iets over de zegereeks van Fanny kunnen zeggen. Aan het woord komen onder anderen oud-zwemster Dicky van Ekris, historica Janie Hampton, oud-rivale Dorothy Manley en twee Nederlandse supporters die indertijd op de tribune zaten. Ondertussen leest Egbers voor uit Fanny, de geschiedenis van 4 gouden medailles, het boek dat Jan Blankers over zijn echtgenote schreef. Verder veel mooie fragmenten uit het Polygoonjournaal.

En die tas?

Egbers kuiert er trouw mee door the City. En af en toe haalt hij er een telegram uit. Verder is de tas niet veel meer dan een aanleiding om na 64 jaar en in aanloop naar aankomende Olympische Spelen in Londen nog eens aandacht te besteden aan de Vliegende Huisvrouw die in 2004 overleed.

Zien we Fanny nog in actie?

Jazeker. Bekende beelden wellicht, maar dit keer gedeeltelijk in kleur. De beroemde slobberbroek blijkt rood en het gemak waarmee Fanny haar tegenstanders verslaat blijft opmerkelijk. Net als haar manier van lopen.

Hoogtepunten?

De toespraak die chef de mission Karel Lotsy houdt voor de vertrekkende Olympische equipe. Verder komt Peter Knegjens voorbij, de man over wie werd gezegd dat hij sneller kon praten dan Blankers-Koen kon lopen. We horen fragmenten van zijn overenthousiaste radioverslag: 'Daar komt een heel kleine jongen dat verboden terrein op zetten, over dat groene talud. Met een bosje bloemen, eigenlijk lijkt het meer een bosje rabarber, ik kan het niet goed zien...'

Kijken dus?

Misschien niet de spannendste aflevering in de onvolprezen sportreeks van Andere Tijden, maar het programma is zeker de moeite waard. Al is het maar om de klapwiekende Fanny Blankers-Koen weer eens voorbij te zien stuiven. Of om te genieten van het keurige Engels van de presentator.

undefined

Meer over