SATIRE

Een snuifje cultuur: Met Dick naar het Mauritshuis

Dit artikel is afkomstig uit Het Nieuwste Schavot, de satirische sportrubriek uit de Volkskrant.

Bekende (ex)sporters gaan er even lekker tussenuit.

Directie
Dick. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Dick.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De man die bekerfinalist Feyenoord in de competitie met raad en daad uit het slop haalde, staat ons bij de ingang van het statige, 17de-eeuwse pand aan het Plein in Den Haag al op te wachten. Dick Advocaat, oftewel 'de Kleine Generaal', is nu eenmaal een man van de klok.

Waar: Mauritshuis Den Haag, donderdag 21 april

Wie
: Dick Advocaat

Het Mauritshuis is zijn 'tweede huis'. Sinds een schoolreisje hem als knulletje naar deze verzamelplaats van de beste Nederlandse kunst uit de Gouden Eeuw voerde, is hij 'helemaal verkocht'.

Minstens twee maal per maand laat hij in de intieme museumzalen de stress van zich afglijden. 'Hier rolt geen bal en is winst noch verlies belangrijk', zegt hij, wijzend op de zijden wandbespanning, fonkelende kroonluchters en monumentale plafondschilderingen.

Stemming

Een uitgesproken favoriet heeft hij niet, 'dat is afhankelijk van mijn stemming'. Staande voor een van de topstukken van het museum, het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer, legt hij fluisterend uit dat dit geen portret is, maar een 'tronie', een fantasiekop.

Als hij onze verbaasde gezichten ziet, legt hij uit dat tronies een bepaald type of karakter uitbeelden, in dit geval een meisje in exotische kledij, met een oosterse tulband en een onwaarschijnlijk grote parel in het oor. Weer wat geleerd. 'Vermeer was de meester van het licht', vervolgt hij. 'Hier is dat te zien aan het zachte in het meisjesgezicht, de glimlichtjes op haar vochtige lippen. En natuurlijk aan de glanzende parel.'

Het Puttertje van Carel Fabritius, IJsvermaak van Hendrick Avercamp, Lachende jongen van Frans Hals, Advocaat raakt niet uitgekeken. Als we, dik twee uur verder, afscheid nemen, wordt hij bij de uitgang aangesproken door twee Aziatische toeristen. Het verzoek om een handtekening wordt vriendelijk afgewimpeld. 'Het gaat vandaag niet om mij, maar om de kunst.'

Meer over