Een set winnen met 12 slagen

Hoeveel keer moet een tennisspeler minimaal de bal raken om een set te winnen? Een 29-jarige deelnemer aan de populaire Britse televisiequiz Who wants to be a millionaire kreeg vier mogelijke antwoorden voorgelegd, dacht even na, koos voor 24, zag tot zijn grote vreugde dat het goed werd gerekend en...

Maar het was niet goed, lieten tennisliefhebbers al snel na de uitzending weten. De computer vergiste zich. Het correcte antwoord is twaalf. Om een set te winnen moet een speler zijn eigen drie servicegames winnen. Dat kan met minimaal twaalf aces (twaalf balcontacten). De drie servicegames van zijn tegenstander kan hij winnen zonder één bal te raken, namelijk als zijn tegenstander in totaal twaalf dubbele fouten slaat. 'Het is een strikvraag die tennisleraren vaak voor de grap aan hun leerlingen stellen', tekende dagblad The Mirror op uit de mond van van een tennisleraar.

Een woordvoerder van zender ITV, waar de quiz werd uitgezonden, kon dinsdag nog niet zeggen of de deelnemer zijn prijzengeld moet teruggeven.

Meer over