'Een restaurant waar je niet snel teleurgesteld wordt'

Mac van Dinther gaat eten in 'Bistro Flores', een bistro met een ziel.

null Beeld

Alweer een bistro? Culinair Nederland is in de ban van bistromania. Jarenlang gold de klassieke Franse keuken als ouderwets en oubollig en telde je als kok pas mee als je moleculair Spaans of hip Aziatisch kookte. Liefst tegelijk. Maar de laatste tijd word je doodgegooid met bouillabaisse en crème brûlée in de 'nouveau bistro'. Nou kun je zeggen dat er niks mis is met een goede steak tartaar. En dat is ook zo. Maar het duidt ook op een gebrek aan creativiteit en een hang naar veiligheid. Het zal wel iets te maken hebben met angst voor globalisering, de eurocrisis en de bangmakerij van Geert Wilders.

De inrichting, laat me raden: planken vloer, houten stoelen, lekker basic. Erger nog. Elroy Slijkhuis nam het Gelders Koffiehuis dat zijn opa begon over van zijn ouders. Hij trok de Perzische kleedjes van tafel en stripte het interieur tot een soort kraakpand overbleef met muren van kale baksteen en een ruw balken plafond. Dat meubileerde hij met houten stoelen op metalen poten en tafels met papieren kleedjes. Van de oorspronkelijke inrichting bleven alleen de tegeltjes op de vloer. Ze zijn wit met zwarte spikkels zoals vroeger bij oma op de WC.

Wat eet je in Flores? Oesters, kreeft, ratatouille, côte de boeuf. Maar ook Italiaanse dingetjes als vitello tonato en carpaccio. Op een schoolbord wordt bijgehouden wat er voorradig is. Er zijn vanavond tien zeebaarzen.

Is het goed gemaakt? We bestellen kris kras van de kaart en proeven van elkaars borden. Te beginnen met een half dozijntje oesters op het achterterras - dat is er ook nog. Goede Gillardeau's, brakke Fines de Claire. Binnen doen we ons te goed aan een gladde home made kippenleverpaté en een pannetje sensationeel lekkere Bouchot mosselen, opgebakken in boter en olie met wat peper, tijm en rozemarijn. De mossels zijn niet groter dan een duimnagel, maar hebben een handvol smaak.

Steak bavette heet bij ons vinkenlap. Het is een biefstuk uit de flank met een lange draad die heel kort gegrild moet worden. Deze komt van het Black Angus rund en is gerijpt voor extra smaak. Lekker, maar toch minder opwindend dan het andere hoofdgerecht van zwarte inktvisravioli gevuld met roze gehakt van schaaldieren. Daar overheen is met gulle hand verse zeekraal uitgestrooid. Gesmolten dragonboter bindt het hele zaakje vloeiend aan elkaar met zijn zachte anijssmaak. Wat opvalt: Franse mosselen, Amerikaans vlees, het eten komt niet van dichtbij. Dat is tegen de trend.

Mist er niet wat? Ja: groente. Die komen er bekaaid vanaf. Het bakje koolsalade met rozijnen dat we krijgen is niks bijzonders. Voor de vitamine C moeten bij het toetje zijn: citroentaart. Het is een eigele pudding op een sponzig cakelaagje met een bol frisse sorbet ernaast. Zacht, zoet, fris, weergaloos.

Goede bediening? Gespijkerbroekte meisjes brengen het eten rond. Maar de spil is Slijkhuis zelf die rondloopt met flessen wijn onder zijn arm. Een uitmuntende gastheer die een goed glas schenkt.
Duur? Met alles erop en eraan zijn we 128 euro kwijt. Dat is niet duur, maar ook niet spotgoedkoop.

De moeite waard om op te nemen in ons balboekje van Nijmegen? Wij vinden van wel. Flores is een restaurant waar je niet snel teleurgesteld wordt. Niet de zoveelste bistro, maar een bistro met een ziel.

De Cijfers
Kosten: 40 euro p.p.
Eten: 8
Bediening: 8
Entourage: 7,5
Prijs-kwaliteit: 8

Het menu
1/2 dozijn oesters
Kippenleverpaté/Bouchot mosselen
Bavette-steak/inktvisrisotto gevuld met schaaldieren
Citroentaart met sorbet van citrus

Bistro Flores
Kelfkesnbos 43
6511 TB Nijmegen
024-3221037
Bistro Flores

Meer over