Een reis door het bergachtige Italië

Italiaanse herbergiers paaien en bedriegen hun klanten.

Zicht op Florence, Italië. Beeld anp
Zicht op Florence, Italië.Beeld anp

Nabij Bologna, 20 november 1580

Op zondag had hij (Montaigne, red.) besloten de linkse weg naar Imola te nemen om via de Marken Rome te bereiken; maar een Duitser zei hem in het hertogdom Spoleto te zijn bestolen door bandieten. Daarom nam hij de rechtse weg naar Florence. Wij bevonden ons opeens op een oneffen weg in bergachtig land, en kwamen om te slapen aan in Loiano.

Er zijn in dat dorp maar twee herbergen, die tot de beruchtste van heel Italië behoren vanwege de manier waarop ze reizigers afzetten, hen paaien met mooie beloften over allerlei gerief voordat ze er een voet hebben gezet, en de spot met hen drijven wanneer ze hen in hun macht hebben.

We vertrokken de volgende ochtend vroeg en volgden tot de avond een weg die werkelijk voor het eerst op onze reis ongemakkelijk en woest kan worden genoemd; we kwamen om te slapen aan in Scarperia, een klein stadje in Toscane waar ze messen, scharen en dergelijke waar verkopen.

Hij had daar het grootst mogelijke plezier in de rivaliteit tussen de herbergiers. Zij hebben daar de gewoonte om vreemdelingen op een afstand van zeven, acht mijl iemand tegemoet te sturen, hen te bezweren naar hun herberg te komen. Dikwijls tref je er de waard zelf te paard aan, en op verscheidene plaatsen een aantal goedgeklede mannen die je opwachten.

Michel Eyquem, seigneur de Montaigne (1533-1592), Franse schrijver-filosoof. Uit Reis naar Italië (opgetekend door Montaignes secretaris). Vertaling Anton Haakman. Meulenhoff, 1993.

Meer over