'Een proloog is eerlijk, maar je kunt er weinig mee'

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIJE RANDEWIJK

LUIK - 'Lekker hè?' Bauke Mollema keek zaterdagmiddag eens uitdagend opzij. Een glimlach speelde om de lippen. Ploegmaat Robert Gesink trapte voor de bus van Rabobank de verzuring uit de benen. 'Heerlijk', antwoordde die naar adem happend, maar met een kwinkslag.

De proloog had voor het grote contingent Nederlanders schriftelijk afgedaan mogen worden. De knechten, meesterknechten, sprinters en klimmers reden zich slechts een beetje warm. De klassementsrenners probeerden de schade te beperken, maar hoe groot die schade werkelijk mocht zijn, wist eigenlijk niemand. Wel telt: hoe kleiner de verschillen, hoe groter de opwinding.

Had iemand Gesink voorgesteld dat hij tijdens de 6,4 kilometer lange opening negentien seconden zou verliezen op topfavoriet Bradley Wiggins, had hij mogelijk even geaarzeld, maar daarna monter zijn handtekening gezet.

Hetzelfde gold voor Mollema. Veertien tellen verlies? Oké, doe maar, hoor. Het had een forse, en vooral pijnlijke inspanning gescheeld. 'Een proloog is eerlijk, maar je kunt er weinig mee', vond Gesink.

Lars Boom is momenteel in het vaderlandse wielrennen de enige renner die een proloog zou kunnen winnen, en de opvolger kan worden van Erik Breukink, de laatste die het geel na de ultrakorte openingsrit mocht aantrekken. Maar Boom is er deze Tour niet bij. Hij werd niet uitverkoren door de Rabobank-ploeg.

Voor de Nederlands kampioen tijdrijden, Lieuwe Westra, is een proloog - bedoeld als spectaculair cadeautje aan de toeschouwers en het televisiepubliek - veel te kort. Zeker met dit deelnemersveld. 'Na 2 à 3 kilometer zit ik nog niet in mijn ritme', zei de renner van Vacansoleil, die met zijn 24ste plaats wel de beste landgenoot was. Dat is te laat als het parcours pakweg twee keer zo lang is. 'Ik behoor in dit soort korte tijdritten misschien nog net in de top-20, meer ook niet.'

Voor de overige Nederlanders is de middenmoot het hoogst haalbare. 'We zijn begonnen', was de algemene teneur. 'Al dat wachten, dat is helemaal niks', vond Steven Kruijswijk, die debuteerde met een 92ste plaats, op een halve minuut van winnaar Fabian Cancellara. 'Iedereen is weer met een schone lei begonnen en iedereen heeft weer evenveel kans om te winnen', luidde de belangrijkste conclusie van Gesink.

Bij een proloog bepaalt de uitslag het gevoel. Dus zat Mollema er het monterst bij, verraste Wout Poels een klein beetje met een 52ste stek en sloot Roy Curvers (Argos) de nationale en internationale rijen met een 198ste klassering, met meer dan een minuut achterstand.

Toch was het Mollema die zichzelf het meeste kwalijk nam. Na een kilometer knoeide hij wat in een flauwe bocht. Er waren meer schoonheidsfoutjes. Mollema: 'Dat was jammer. Het liep niet echt lekker.' Voor Gesink gold het tegenovergestelde. Die liet naar eigen zeggen nergens iets liggen. 'Dit was het maximum en uiteindelijk kan ik er wel mee leven.'

Op de vraag of hij zich had leeggereden, antwoordde hij monter: 'Nee zeg, ik ben niet leeg. Dat zou mooi zijn na zes kilometer.'

undefined

Meer over