Column

Een politieke freefight, een titanengevecht!

Wilders en Pechtold met elkaar in debat bij EenVandaag. Beeld ANP
Wilders en Pechtold met elkaar in debat bij EenVandaag.Beeld ANP

 

Jean-Pierre Geelen

Het gebeurt niet vaak dat een tv-programma zich zo schaamteloos in de ziel laat kijken als bij het promootje voor het EenVandaag-debat tussen Geert Wilders en Alexander Pechtold van maandag. Arjen Lubach hoefde er in Zondag met Lubach niets meer aan toe te voegen om het naar satire te tillen, al was het de makers vermoedelijk bittere ernst.

In het spotje riep Bas van Werven met ronkende toon het dorpsplein op voor een gladiatorengevecht. 'Twee aartsrivalen in debat!', trompetterde hij. 'Een politieke freefight op het scherpst van de snede!' 'Een titanengevecht!' Zelfs de discussiethema's gingen ervan roffelen: 'Over terreur! Economie, en Europa!'

Kortom: precies de thema's waarvan het in de Provinciale Staten en de waterschappen zo zindert. Besproken door twee politici die op elk stembiljet ontbreken.

undefined

Campagnes zijn het carnaval van de politieke dieren. Om de paar jaar laten leiders enkele weken alle zeden en gewoonten varen en trekken zij in grijs geruite kiel in polonaise door Hilversum en omstreken, hier en daar wat strofen uit het partijprogram zingend. Het doet soms pijn aan de ogen van de nuchtere kijker. Het schrikbeeld is nog altijd Job Cohen letterlijk in polonaise bij Koffie MAX (2011), maar Sander Dekker die afgelopen weekend in Goor draait door (RTL) werd besprongen door publiek dat dacht dat hij een hondje was, mocht er ook wezen. Zondag was het bal voor Alexander Pechtold: in Zondag met Lubach mocht hij de macarena dansen en rijmpjes verzinnen, bij (seks)dokter Corrie mocht hij als 'sexy BN'er' vertellen over zijn eerste tongzoen. Alles om de kiezer te verleiden.

Maandag was het tijd voor de Televisiespelen. Eenmaal in de arena van EenVandaag (muziek en decor deden even aan John de Mol denken) hadden de kemphanen de scheermesjes aan de poten gebonden en deden ze wat van ze verwacht werd.

undefined

'Daar staat ie: de terror-oehoe van de Nederlandse politiek', kraaide haan Wilders.

'Ja, en daar staat de wolf', sloeg Pechtold zijn vleugels.

Wilders 'staat aan de zijkant en u roept maar wat', volgens de een. 'Tien jaar geleden liep D66 weg. U was toen nog servies aan het veilen', zei de ander.

Wilders: 'U bent de Chamberlain van de lage landen.'

Pechtold: 'U hebt het altijd over haatpredikers, maar u bent een angstprediker.'

- 'U wilt van heel Nederland een Schilderswijk maken.'

undefined

In die lauwe regen van voorbereide salvo's bekogelden de twee elkaar met cijfers over export, Noorse visprijzen en percentages waar de leek geen flauw benul van heeft. Een deugdelijke feitencheck had het debat naar een hoger plan kunnen tillen, maar daar ging het natuurlijk niet om: in de drie korte rondes van deze Televisiespelen draait het enkel om de kunst van het fileren, de vraag was wie de messen het scherpst geslepen had.

undefined

Zoals altijd in de verkiezingssport bestaat de lol van deze Spelen voor liefhebbers uit de nabeschouwing. 'Ze boksten beiden een defensieve wedstrijd', reageerde Telegraafjournalist Paul Jansen direct na afloop teleurgesteld. Anderen zagen spelplezier ('Ze zijn elkaars meest geliefde vijanden'), 'uit het hoofd geleerde versjes' (Peter R. de Vries in DWDD), 'Een beetje voorspelbaar debat eigenlijk' (Ron Fresen in het NOS-Journaal), maar verklaarden desondanks Pechtold 'niet alleen feitelijk, ook op toon en attitude' (Frénk van der Linden, DWDD) tot 'winnaar'.

Behalve dan de kiene Sywert van Lienden ('Lobbyist', aldus Wikipedia), die in DWDD somberde: 'Niemand heeft gewonnen. De kiezer verliest hier vanavond.'

Eindelijk een feit dat je zelf kon checken.

Meer over