Een politiek waagstuk

BERT LANTING

Het pleidooi van president Obama voor het homohuwelijk ontstijgt de symbolische betekenis.

'We hebben in dit land lang genoeg over gelijke rechten gepraat. We praten er nu al honderd jaar of langer over. Het is nu tijd een nieuw hoofdstuk te schrijven.'

Nee, dit is niet Barack Obama over het homohuwelijk, maar president Lyndon Johnson in 1963. Met die oproep aan het Amerikaanse Congres begon hij zijn offensief om de Civil Rights Act erdoor te krijgen. De wet maakte een einde aan de officiële discriminatie van de zwarte Amerikanen.

Het gaat misschien wat ver de opmerking van president Obama over het homohuwelijk met deze mijlpaal in de Amerikaanse geschiedenis te vergelijken, maar toch is het een enorme doorbraak dat Obama zich openlijk voor het homohuwelijk heeft uitgesproken.

Ongetwijfeld zullen Obama's campagnemedewerkers in het geheim sommetjes hebben gemaakt om het electorale effect van zijn uitspraak in te schatten. Wegen de homokiezers op tegen de sociaal conservatieve kiezers (ook zwarten) die hij zich hiermee tegen het harnas jaagt?

Toch getuigt het in een verkiezingsjaar van heel wat politieke moed je over zo'n controversieel onderwerp uit te spreken. Vooral in de zogenoemde swing states, waar Obama het in november moeilijk zal krijgen tegen zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney, is het een waagstuk.

Anders dan Johnsons campagne voor de Civil Rights Act zal Obama's uitspraak niet meteen effect hebben. Obama beklemtoonde dat het om zijn persoonlijke mening gaat. Daarbij komt dat de federale overheid niet over dergelijke zaken gaat: dat is de bevoegdheid van de staten, waarvan de meerderheid het homohuwelijk nog steeds uitdrukkelijk verbiedt. Maar ook al is het een symbolisch gebaar, het staat wel vast dat Obama met zijn uitspraak een nieuw hoofdstuk heeft geopend.

undefined

Meer over