Bericht uit Moskou

‘Een paar mensen kunnen profiteren van deze oorlog, terwijl de rest van de bevolking verliest’

Politiek verslaggever Frank Hendrickx, die tussen 2000 en 2004 correspondent was in Rusland, communiceert via een berichtenservice met de Rus Jevgeni (45), een verkoopmanager in Moskou. Hij vertelt over het dagelijkse leven in Rusland na het uitbreken van de oorlog met Oekraïne.

Frank Hendrickx
Tanks rijden door de straten van Moskou, ter voorbereiding op Overwinningsdag.  Beeld REUTERS
Tanks rijden door de straten van Moskou, ter voorbereiding op Overwinningsdag.Beeld REUTERS

Zaterdag 7 mei, 17.48 uur

De voorbereidingen voor Overwinningsdag op 9 mei zijn in volle gang. De hele stad wordt versierd. Voor mijn gevoel heeft de cult rond de overwinning in de Tweede Wereldoorlog vooral sinds het zeventigste jubileum in 2015 een enorme vlucht genomen.

De dag is onderdeel geworden van de propaganda tegen het Westen. De boodschap is dat de VS en het Westen proberen de grote overwinning in de Tweede Oorlog van ons te stelen door onze rol te marginaliseren. Dat wordt er echt ingehamerd: ze willen de wereld laten vergeten wie hen gered heeft van het fascisme.

Als kind eind jaren tachtig dacht ik dat het anders zou lopen. Het viel me destijds op dat we nooit stilstonden bij de Eerste Wereldoorlog. Dat kwam natuurlijk omdat de Sovjet-Unie geen onderdeel was van die oorlog – over breuken in de geschiedenis gesproken – maar ik dacht dat het kwam omdat die oorlog toen alweer zeventig jaar geleden was. Na verloop van tijd raken grote historische gebeurtenissen in de vergetelheid, meende ik, hoe jammer en onterecht dat misschien ook is. Ik veronderstelde dat ooit hetzelfde zou gebeuren met de Tweede Wereldoorlog, maar het tegenovergestelde is het geval.

Zondag 8 mei, 09.23 uur

Op mijn werk voer ik veel gesprekken over de economie. Mijn conclusie is dat de situatie alleen maar erger gaat worden, veel erger, en voor een lange periode. Veel bedrijven lijden nu echt onder de sancties, omdat lokale voorraden van geïmponeerde producten uitgeput raken. Verder is de sterke roebel een groot probleem.

De koers van de roebel is weer volledig hersteld. Sterker nog, onlangs bereikte de roebel het hoogste niveau ten opzichte van de dollar in twee jaar tijd. Voor veel bedrijven pakt dat heel slecht uit. Al onze buitenlandse leveranciers eisten na de invasie vooruitbetalingen. Wij hebben die betalingen gedaan op een moment dat de roebel laag stond. De spullen zijn nog niet eens binnen, maar door de stijgende roebelkoers weten we nu al dat we te duur hebben ingekocht.

Er is in ons land geen vrije valutahandel meer, dus de hoge koers van de roebel is kunstmatig. Waarom er voor zo’n hoge koers wordt gekozen? Ik weet het niet zeker, maar ik kan er wel een goede reden voor bedenken. Kijk maar eens naar het nieuwsbericht dat ik je heb gestuurd. Grote buitenlandse investeerders als Shell, BP en Total gaan al hun bezittingen in Rusland afstoten.

Als de roebelkoers hoog is, wordt het relatief goedkoop om die inboedel over te nemen. Zodra de overnames zijn afgerond kunnen de autoriteiten de roebelkoers weer laten zakken, waardoor de oude bezittingen van Shell en BP omgerekend naar euro’s en dollars in één klap veel meer waard worden.

Nu moet je de komende tijd goed opletten wie hiervan gaat profiteren. Wie gaan de bezittingen van Shell en al die andere Westerse bedrijven overnemen? Ik vermoed dat het mensen zullen zijn uit de directe omgeving van Poetin, types als Igor Setsjin (topman oliebedrijf Rosneft, red.), Arkadi Rotenberg (eigenaar van groot bouwbedrijf, red.), Joeri Kovaltsjoek (bankier, red.).

Een paar mensen kunnen profiteren van deze oorlog, terwijl de rest van de bevolking verliest. Moet je je voorstellen hoe zij zullen lachen om de oprechte supporters van de oorlog?

Meer over