'Een opera met de ene waanzinaria na de andere'

De ingezonden brieven van maandag 20 februari.

President Donald J. Trump tijdens zijn persconferentie. Beeld epa
President Donald J. Trump tijdens zijn persconferentie.Beeld epa

Brief van de dag: Waanzinaria na waanzinaria

President Trump had het grootste gelijk van de wereld toen hij in zijn jongste persconferentie beweerde dat er nooit eerder een president is gekozen 'die in zo'n korte tijd heeft gedaan wat wij hebben gedaan'. Als verstokt liefhebber van Amerika zou je sinds 20 januari j.l. immers door de grond willen zakken van schaamte, woede, verdriet, ellende en vooral van totale verbijstering. De 77 minuten durende presidentiële voorstelling was drama en farce tegelijk, een opera met de ene waanzinaria na de andere. One Flew over the Cuckoo's Nest we weten nu voorgoed wie, en wie het Witte Huis heeft veranderd in een open inrichting. Een bevriend staatshoofd? Dan hopelijk alleen een vriend van de heer Wilders.

Alfons Lammers, emeritus hoogleraar Amerikanistiek, Otterlo

VW-rijder, profiteer!

Huibert van Deursen veronderstelt ten onrechte dat de software-update de dieselmotoren van Volkswagen in de praktijk niet minder vervuilend zal maken.

In AutoReview van juli 2016 is het effect onder praktijkomstandigheden van de update op de 2.0 TDI-motor gemeten. Dat pakt goed uit: de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) is 11 tot 22 procent lager (daar was het om begonnen), het brandstofverbruik is iets lager, terwijl de motorprestaties gelijk zijn gebleven.

ADAC en ANWB hebben in december 2016 het effect op de 1.2 TDI-motor gemeten. In de ADAC Ecotest blijkt de uitstoot van stikstofoxiden 22 procent lager te zijn, terwijl het brandstofverbruik en de motorprestaties gelijk zijn gebleven.

Volgens Volkswagen zijn deze uitkomsten te danken aan voortschrijdend inzicht in het verbrandingsproces sinds deze motoren negen jaar geleden op de markt kwamen. Profiteer daarvan als Volkswagenrijder.

Verder meent Van Deursen dat een laag brandstofverbruik leidt tot een lage NOx-uitstoot. Het tegendeel is waar. Voor een laag brandstofverbruik (en dus lage CO2-uitstoot) is een verbrandingsproces met een hoog thermodynamisch rendement nodig. Bij de hoge temperaturen die hierbij optreden verbrandt distikstof (N2) uit de inlaatlucht (dus niet uit de brandstof!) tot stikstofoxiden (NOx).

Een hoge NOx-uitstoot is de prijs die voor een laag brandstofverbruik betaald wordt. Dat is de problematiek van moderne turbodieselmotoren in een notendop.

Pieter Markus, werktuigbouwkundig ingenieur, Geldrop

Euro-experts

Hadden Duisenberg en consorten maar eens geluisterd naar de miljoenen simpele experts uit de bevolking en zelf hun gezonde verstand (als ze dat hadden) gebruikt, dan waren ze toen al tot de conclusie gekomen dat de euro een mislukking zou worden . Nu zijn het de experts en economisten.

Het klootjesvolk is dus expert en economist. We voelden dus toen al op onze klompen aan dat het niet goed voelde. En wie wordt er dadelijk de dupe van dat geklooi? Juist. Onze kinderen.

Richard Rozer, Doetinchem

Hoogopgeleide PVV'ers

In de jaren 70 waren het ook hoogopgeleiden die Mao & Castro verheerlijkten. Helaas zij die mensen nooit aan de schandpaal genageld. Je zou het vooruitgang kunnen noemen dat dat met de huidige PVV stemmer wel gebeurt.

Henk van Lievenoogen, De Bilt

Fotografen in de oorlog

In het artikel van Arno Haijtema over het pas verschenen fotoboek over de oorlogsjaren in Amsterdam worden met name Cas Oorthuys en Charles Breijer genoemd als 'in de illegaliteit werkende fotografen'.

Ik ben in het bezit van het Midwinternummer 1941 van het NSB/SS blad Hamer.

Dit nummer is voor een belangrijk deel gevuld met paginagrote foto's van Cas Oorthuys en Charles Breijer. Onder de titel 'Het leven betrapt' en 'Volkslied in foto's' zijn hun prachtige portretten van Nederlandse mannen en vrouwen, deels in klederdracht, opgenomen. De vraag die mij al vele jaren bezig houdt, is hoe die foto's in dit blad terecht zijn gekomen. Het kan niet anders of de originele negatieven moeten zijn gebruikt.

Zijn ze onder dwang afgestaan? Zijn ze via een persbureau opgeëist? Ik zou graag willen weten wat zich hier heeft afgespeeld.

Robert Mulder, fotograaf, Groningen

Runners-up

De paginagrote advertentie voor het Runners-up-debat van de Volkskrant op zondag 12 maart maakt pijnlijk duidelijk dat vrouwen in de politiek nog steeds tweederangs zijn....

Ad Hessels, Oosterhout

Straatintimidatie

Als de PVV met een initiatiefwet zou komen om 'hinderlijk volgen' en 'verbale intimidatie' strafbaar te stellen omdat het in 'bepaalde wijken' voorkomt (en iedereen weet wat er bedoeld wordt), zou het land te klein zijn.

Nu komt het van de PvdA, met dezelfde argumentatie, en wordt er alleen gesproken over de onmogelijkheid tot handhaving. Vreemd.

Hans van Noort, Utrecht

Meer over