'Een op de tien middelbare scholen scoort onvoldoende'

Een op de tien middelbare scholen scoort een onvoldoende, waaronder opvallend veel havo-afdelingen. Het aantal gemiddelde en slechte scholen loopt daarentegen terug....

Aan de hand van gegevens van de Inspectie van het Onderwijs, heeft Trouw dit jaar voor het eerst de prestaties van scholen over een langere periode op een rijtje gezet: van 2000 tot en met 2004. Het cijfer dat een school scoort hangt af van het aantal zittenblijvers, uitvallers en slagingspercentages.

Landelijk scoort bij vwo's 6 procent onder de maat, op de havo's is dat zelfs 13 procent. Op veel scholen lukt het ruim de helft van de havisten niet om het diploma te halen zonder te blijven zitten. Wie slaagt doet dat vaak met een mager zesje. De vroegere mavo's, die in het vmbo zijn opgegaan, zitten op het gemiddelde met 10 procent scholen die onvoldoende scoren.

In alle schooltypen in het voortgezet onderwijs zijn er echter de laatste jaren meer goede scholen gekomen en loopt het aantal gemiddelde en slechte scholen terug. Het vwo heeft de meeste goede scholen (70 procent), havo en mavo zitten tegen de 60 procent. Op een schaal van 1 tot 5 krikten vwo's hun cijfer op van 3,3 tot 3,9. De vmbo-afdelingen die de mavo opvolgden scoorden een 3,6, terwijl hun voorgangers nog een 3,2 haalden.

Rotterdam telt de meeste ‘slechte’ scholen op zowel vmbo-, havo- als vwo-niveau. Bijna de helft van de Rotterdamse scholen heeft de afgelopen jaren onvoldoende gescoord. Voor het eerst zijn de resultaten van scholen gemeten over een periode van vijf jaar, tussen 2000 en 2004. Daardoor kunnen schooldirecteuren niet meer zeggen dat ze ‘dit keer een mindere lichting eindexamenkandidaten hadden’ en dat het ‘volgend jaar weer beter zal gaan’.

Het Einstein Lyceum uit Hoogvliet staat hoog in het klassement van slechte scholen. Rector L. Jongejans: ‘Deze cijfers zijn twee jaar oud, dus we hebben inmiddels al een aantal verbeteringen doorgevoerd. We zien een stijgende lijn, dus ik denk dat we er over een aantal jaar wel uit zijn.’ De rector denkt ook dat in Rotterdam een aantal complexe zaken spelen, die zorgen dat de scholen slechter scoren dan elders. ‘Rotterdam heeft onder meer te maken met een witte vlucht van leerlingen. Scholen moeten daarom erg veel moeite doen om de school gemengd te houden. Dat probeer je met beperkte middelen.’

Ook het feit dat vooral havo en vwo slechte resultaten behalen, verbaast Jongejans niet. ‘Vmbo-scholen krijgen per jaar soms wel 5 ton extra om mee te werken. Op een havo of vwo mag je blij zijn als dat 40.000 euro is. Het is terecht dat het vmbo veel geld krijgt, maar men vergeet weleens dat havo- en vwo-leerlingen ook weleens problemen hebben.’

Bovenaan in de top tien van best scorende mavo/vmbo-scholen staan de Pontes Scholengroep in Goes en het Liemers College in Didam. De beste havo's staan in Deurne (Deelschool Peellandcollege), Papendrecht (CSG De Lage Waard) en Hulst (Reynaertcollege). Op vwo-niveau komen in het Trouw-onderzoek als beste naar voren Trevianum scholengroep gymnasium (Sittard), Marnix College Gymnasium (Ede) en het Sint Stanislas College in Delft.

Meer over