Een onzalig verbond

De harde aanpak van de punkband Pussy Riot toont de ongezond hechte band tussen staat en kerk in Rusland.

BERT LANTING

'Moeder Gods, verlos ons van Poetin!' Dat zongen de meiden van de punkband Pussy Riot in februari tijdens een ludieke protestactie op het altaar van de Christus de Verlosser-kathedraal in Moskou. Als straf voor dat provocerende optreden moeten ze nu tot eind dit jaar in voorarrest blijven, in afwachting van hun proces.

Het was wel te verwachten dat de protestactie veel ophef zou veroorzaken. De kathedraal in Moskou is het symbool van de Russisch-orthodoxe kerk. Sovjetdictator Stalin liet het monumentale gebouw in 1931 opblazen om de overwinning van het communisme op de kerk te demonstreren. Na de val van het Sovjetregime gaf president Jeltsin toestemming om de kathedraal te herbouwen, een teken dat de kerk weer terug was in het hart van Rusland.

De overtrokken reactie op het optreden van Pussy Riot illustreert de ongezond hechte banden tussen de regering-Poetin en de leiding van de kerk. De Russisch-orthodoxe kerk maakt van Poetin gebruik om haar bevoorrechte positie in Rusland te beschermen, terwijl Poetin graag op de diep conservatieve en sterk nationalistische kerk steunt om zijn rol als vader des vaderlands kracht bij te zetten.

Twee jaar geleden werden de organisatoren van een tentoonstelling die volgens de kerk 'blasfemisch' was , ook al het slachtoffer van dit onzalige verbond. Zij kregen een flinke boete. Ditmaal hangt de leden van de punkband zelfs zeven jaar cel boven het hoofd. Ze worden ervan beschuldigd dat zij hebben aangezet tot religieuze haat, maar het lijkt er meer op dat overheid en kerk het ludieke protest als een dubbele belediging opvatten - van God én van Poetin - waarop een zware straf moet staan.

undefined

Meer over