Een onontbeerlijk stuk keukengerei

Mensen die officieel verstand hebben van eten kunnen zich soms zo ontzettend aanstellen. Ze meten zich een culinaire mening aan, en bijten zich daarin vast: wie het niet zonder meer met ze eens is, is een boerenkarhengst zonder smaakpapillen....

Sylvia Witteman

Verhit (zie recept) in een braadpan de boter en de olie, zachtjes, voeg er de ui, knoflook, spek en rode peper aan toe. Laat alles zachtjes bakken tot de ui glazig is. Voeg de gezeefde tomaten toe, laat alles tien minuten zeer zacht pruttelen. De saus mag niet te veel inkoken. Verwijder de rode peper. Voeg nu de room toe, en laat nog vijf minuten zacht pruttelen. Breng de saus op smaak met versgemalen zwarte peper, zout, en als ze wat zuur is, met een piepklein schepje suiker. Zorg dat intussen de pasta kookt, in goed gezouten water en tegelijkertijd met de saus klaar is. Voeg uiteindelijk aan de saus twee borrelglaasjes wodka toe, laat nog een minuut pruttelen, giet de pasta af, maar niet te grondig: een beetje aanhangend water is goed (nooit pasta afspoelen met koud water!). Meng de saus door de pasta en dien onmiddellijk op.

Ik maak de saus ook wel met rode peper-wodka ('pertsovka' of 'absolut peppar' en laat dan de rode peper weg.

Meer over