Een nogal opwindende Italiaanse tafel met stoelen

De tweede aflevering van onze retroquiz. Als u zes weken lang de juiste twaalf antwoorden vindt, dan gaan wij intussen, met een expert in de arm, op zoek naar de geschikte hoofdprijs: een begerenswaardig designmeubel uit halverwege de vorige eeuw. Kandidaat 2: Willy Rizzo.

MIRJAM BOSGRAAF en CAREL HELDER EN AIMÉE KIENE

Een lichte opwinding maakt zich van Yolanda Chatzimarkos meester als ze vertelt hoe ze deze eettafel met bijpassende stoelen vond. Want zoiets kom je echt maar eens in de zoveel tijd tegen, tussen de meestal onooglijke rommel op de vele tweedehandssites waar Chatzimarkos snuffelt, onder het kopje 'eetsets' of 'salontafels'. Deze eetset was een voltreffer, vermoedde ze meteen.

De ontwerper stond er niet bij, maar na kort speurwerk bleek haar eerste gedachte juist: de set is het werk van de nogal opwindende ontwerper Willy Rizzo, een Italiaanse fotograaf die in de jaren zestig en zeventig zelf deel ging uitmaken van de Franse jetset die hij fotografeerde. Coco Chanel, Brigitte Bardot en Salvador Dalí waren zijn vrienden, en toen Rizzo zich ging toeleggen op het ontwerpen van meubels, werden deze vrienden ook zijn afnemers. Fotoshoots van hun interieurs verschenen in de glossy's en zo werden de ontwerpen van Rizzo razendsnel bekend en gewild. Hij maakte ze in beperkte oplagen, zijn travertinen eettafels, zijn bronzen tafellampen en zijn übercoole salontafels met uitgespaarde ruimte voor whiskeyflessen en ijsemmers (nu nog in rode versie te herkennen in de studio van de Britse talkshowhost Graham Norton).

Een Rizzo herken je gelijk, zegt Chatzimarkos, aan de vorm, de stijl, het materiaal. 'Het is erg high end, met veel zwart, hoogglans, chroom, roestvrij staal, spiegel, mahoniehout. Het is heel leuk om een Willy Rizzo te hebben, gewoon omdat het zo exclusief is.'

Deze ronde Monopiedi table, zoals-ie officieel heet, kan uitgeschoven worden tot een ovalen tafel. Wat er zo mooi aan is? Chatzimarkos: 'Het type hout, de leren bekleding. Het is gewoon zó mooi. Het ontwerp is apart, de zitting lijkt te zweven. Je ziet meteen dat het geen alledaagse stoel is.'

Willy Rizzo (1928-2013)

Eetset

Jaren zeventig

Vintage, vanaf 1.850 euro

Onze expert

De Belgische Yolanda Chatzimarkos (42) was managementassistente maar specialiseerde zich stilaan in het verzamelen van vintage meubels, vooral uit de jaren zestig en zeventig. Sinds 2010 bestiert ze de website vintagevillage.be.

DE VRAGEN

1. Een echte Roy Lichtenstein. Wat stond er in de tekstballon?

I I didn't leave the bathroom light on, did I?

M M-Maybe he became ill and couldn't leave the studio.

W What am I supposed to do now, wait till the end of times?

S I don't care if he's Superman, I love him.

2. 1970. Ontwerp: Roberto Matta. Ceci n'est pas een chapeau. Ceci is een...

L Stoel

T Knuffel

X Vaas

F Opbergdoos

3. Jack Nicholson. Met de klok mee, vanaf linksboven: welke look hoort bij welke film?

P The Passenger, Chinatown, One Flew Over The Cuckoo's Nest, Easy Rider

A Chinatown, The Passenger, One Flew Over The Cuckoo's Nest, Easy Rider

S One Flew Over The Cuckoo's Nest, Easy Rider, Chinatown, The Passenger

C Easy Rider, One Flew Over The Cuckoo's Nest, The Passenger, Chinatown

4. En aan welke seventiesfilm doet deze foto u heel in de verte denken?

L Heksen en bezemstelen (Bedknobs and Broomsticks)

E The Exorcist

P Kramer versus Kramer

U Willy Wonka & The Chocolate Factory

5. Designsucces van Marcel Wanders. Nieuw materiaal, carbon en aramidevezel gehard met epoxyhars, oude seventiestechniek, te weten:

G Tunisch knopen

H Iers haken

I Ajourbreien

E Macramé

6. Sophia Loren was de persoon die Life-fotograaf Alfred Eisenstadt het meest zou fotograferen en dat was natuurlijk niet omdat alleen híj dat zo graag wilde. Ze konden wonderwel goed opschieten met elkaar. Toen Loren later gevraagd werd hoe dat kwam, zei ze: 'Omdat hij me deed denken aan mijn...

J Vader

K Broer

U Opa

O Verloskundige

7. Nee, dan de feministen uit de jaren zeventig. Die wilden af van de heerschappij van de borsten en billen, en omarmden derhalve een verhullend kledingstuk: de tuinbroek. De favoriete kleuren waren roze en paars en een tuinbroek in die laatste kleur werd in een gedicht vereeuwigd. Laatste regels: 'Want waar de liefde aan kapot ging / maanden na die eerste zoen / was dat jij dat paarse rotding / nooit eens van je kont wou doen.' Welke dichter werd bekend met dit gedicht?

O Jean Pierre Rawie

R Hans Dorrestijn

D Willem Wilmink

A Lévi Weemoedt

8. Uiteraard, dit is een parodie op de iconische blikjes. Blikjes met wát eigenlijk, schilderde Andy Warhol?

C Alleen tomatensoep

B Tomaten-, champignon- en bruinebonensoep

D Tomaten-, champignon-, bruinebonen- en aardappelsoep

H 32 soorten, van uien- tot spliterwtensoep

9. De lavalamp. Wat zit erin?

T Lava

S Was

W Zwaar water

Y Kerosine

10. Herken de hoes.

U Emerson, Lake and Palmer

P Santana

B Stevie Wonder

C Cat Stevens

11. We gaan behangen. In chronologische volgorde a.u.b., van oud naar nieuw.

N A, B, D, C

M B, D, C, A

A C, D, A, B

Z C, A, B, D

12. Hij ontwierp ze nog met potlood, schaar en lijmpot, gaf een nieuwe naam aan het letter- en cijfertype van de postzegels (gridnik) en hopsa. Tamar schreef: '... vertegenwoordigt een hele flank van lelijkheid. De moderne lelijkheid. De geheel steriele stijl.' Wie?

O Van Krimpen

P Crouwel

Q Oxenaar

F Struycken

undefined

Meer over