Een nieuwe bondscoach die Oranje zelfzuchtig de rug toekeerde

Paul Onkenhout
'Vanaf 1 juni is Advocaat de opvolger van de man die hij acht maanden geleden liet barsten, Danny Blind.' Beeld
'Vanaf 1 juni is Advocaat de opvolger van de man die hij acht maanden geleden liet barsten, Danny Blind.'Beeld

'Soap', 'klucht', 'chaotische benoemingsprocedure', plus flink wat woedende sportjournalisten: er werd niet gevoetbald, maar dankzij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond en vooral technisch directeur Hans van Breukelen hoefde deze week niemand zich te vervelen.

Halverwege de week hadden we een nieuwe bondscoach, Dick Advocaat. Dat ging niet zonder slag of stoot. Maandagavond was namelijk Henk ten Cate nog de nieuwe bondscoach. Toen hij erachter kwam dat hij niet door iedereen binnen de KNVB werd gesteund en Van Breukelen liet weten dat hij er toch nog een nachtje over wilde slapen, trok hij zijn kandidatuur in.

Hier is het woord soap van toepassing. Soaps gedijen bij onverwachte wendingen. De ommezwaai had te maken met de keuze en beschikbaarheid van de assistenten, Fred Rutten en Ruud Gullit onder anderen.

De Telegraaf en Voetbal International spraken er schande van dat Ten Cate het ene moment wel en het volgende moment geen bondscoach was. En Jack van Gelder ook. Oude netwerken spelen hier een rol: Ten Cate heeft 'lijntjes' naar de media, zoals dat heet.

Die kwamen hem nu goed van pas. Hij had ze al een tijdje niet gebruikt. Er was ook geen aanleiding voor, want Ten Cate werkt in Abu Dhabi. Daar bereidde hij zich voor op een onbekommerde oude dag, totdat Van Breukelen op bezoek kwam en zei dat hij de nieuwe bondscoach zou worden, oh nee, wacht even, toch niet.

Het kamp-Ten Cate was helemaal niet meer tot bedaren te brengen toen de KNVB reageerde. De KNVB herkende zich hier absoluut niet in, was het korte verweer. Met het woord 'absoluut' werd op zijn minst de indruk gewekt dat Ten Cate uit zijn nek lulde, wat nieuwe woede losmaakte bij zijn mediamaatjes, want zoiets doet Henk niet.

De stoel van Advocaat in Zeist is nog warm. Vanaf 1 juni is hij de opvolger van de man die hij acht maanden geleden liet barsten, Danny Blind. Het gras was elders weer eens groener.

In de verhalen over de ondergang van Blind als bondscoach is één aspect altijd wat onderbelicht gebleven: het vertrek van zijn ervaren assistenten en de invloed daarvan op de prestaties van Oranje. Marco van Basten was de ene assistent, Advocaat de andere.

Kort na elkaar lieten ze Blind en de spelers in de steek. Van Basten ging bij de FIFA als Chief Officer for Technical Development trekken aan een dood paard, Advocaat sloop weg naar de Turkse club Fenerbahçe. Blind zei later dat hij het niet zou hebben gedaan; een uiterst vriendelijke formulering.

Die scrupules heeft Advocaat niet. Hij springt al op de volgende trein als de vorige nog niet eens is gestopt. Van Breukelen en God mag weten wie nog meer bij de KNVB vinden het niet bezwaarlijk dat de nieuwe bondscoach kort geleden Oranje zelfzuchtig de rug toekeerde.

Of ze doen alsof, in blinde paniek en uitgelachen door iedereen in Nederland die enige affiniteit met Oranje heeft. Het zou verbazingwekkend zijn als Van Breukelen als technisch directeur de zomervakantie haalt. Zijn pad is langzamerhand bezaaid met polletjes.

Vrijdag was er een nieuwe wending. De NOS meldde dat Ten Cate tot over zijn oren in een financieel schandaal is verwikkeld. Hij is mede-aandeelhouder van een reisorganisatie, Tinker Travel, die in zwaar weer verkeert. Andere aandeelhouders verdenken hem ervan dat Tinker Travel failliet wil laten gaan en daarna het concept wil verkopen aan een luchtvaartbedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten, voor een miljoen of tien. Met behulp van advocaat Hammerstein willen de aandeelhouders in een juridische procedure Ten Cate persoonlijk aansprakelijk stellen.

Op de vraag van de NOS of deze tot nu toe onbekende kwestie een rol speelde bij zijn besluit om te bedanken als bondscoach, zei Ten Cate: 'Ik zeg geen ja en nee.' Dan is het overigens altijd ja.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.
Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over