Een nieuw leven

Dacht ik alle wetenschappelijke inzichten en medische feiten over wat er in fysiologisch en psychologisch opzicht met ouder wordende mannen gebeurt inmiddels in héél grote lijnen wel te kennen, stuitte ik kortgeleden toch nog op een theorie waarvan ik nog niet eerder gehoord of gelezen had....

Ervoor in de plaats in het mannenbrein komen dan meer vrouwelijke waarden. Tan noemt onder andere: meer aandacht voor de kinderen, wat meer zorgelijkheid ook, alsmede een sterk verminderde behoefte aan dominantie.

Valt op zichzelf allemaal goed mee te leven, schijnt. Mits je als brave mannelijke 50-plusser tenminste kunt accepteren dat al die oude eigenschappen niet zomaar verdwijnen, maar op een andere manier deel van je leven blijven uitmaken.

Want ja, verdomd, al die uit jezelf weglekkende mannelijkheid schijnt dus door de natuur zonder pardon te worden overgeheveld naar moeder de vrouw. Als seniorista heeft die dan net haar eigen menopauze achter de rug en zij staat dan volgens dr. Tan veelal op het punt om zich in omgekeerde richting van haar mannelijke partner te gaan ontplooien en manifesteren.

Ze legt meer assertiviteit aan de dag en spreidt meer ambities tentoon. En meer dan ooit heeft de vrouw dan ook stevig de broek aan. ‘Deze machtsverdeling in de huwelijksrelatie kan depressiviteit tot gevolg hebben, wanhoop en soms kan het zelfs tot zelfdoding leiden’, schrijft de Texaanse arts en hoogleraar in Ook mannen worden ouder.

Een melodramatische zelfmoord om een verloren machtsstrijd is in mijn geval tot dusver nog geen seconde door mijn hoofd geschoten. Voor de rest ben ik sterk geneigd om te geloven dat bij ons thuis de bordjes intussen inderdaad al zijn verhangen. Mevrouw De Jong mag dan vermoedelijk nog lang niet aan haar eigen overgang toe zijn, toch ruikt ze dat ik in biologisch opzicht terrein aan het verliezen ben.

Het grote onderwerpen lijkt te zijn begonnen. Niet in de laatste plaats tot mijn eigen verbazing noemde ik mijn eigen mevrouw De Jong onlangs spontaan een ‘dragonder’ nadat we ergens ruzie over hadden gekregen. En erachteraan riep ik nog eens zoiets als: ‘Je lijkt gvd Rita Verdonk wel!’ Uit de superieure blik die mevrouw De Jong mij daarop terugzond, bleek duidelijk dat ik voortaan met zo’n spijkerhard Rita-type in mijn bestaan rekening moest gaan houden. ‘You might have the puppets here seriously dancing now’, fluisterde ook dokter Tan geheel overbodig in mijn oor.

Ook voor de rest lijkt de theorie van wat er in de andropauze zoal met een vent gebeurt voor mij op te gaan. Ik word tegelijkertijd namelijk ook met de dag vrouwelijker en wezensvreemder. Ik ben aan het transformeren. Vorige week stond ik op zondagochtend gezellig in mijn pyjama in de woonkamer de gezinswas te strijken en naar The Sound of Music te luisteren, toen ik ineens op het idee kwam om voor mezelf eens te benoemen wat mijn eigen ‘favorite things’ zoal behelzen. Na een poosje denken kwam ik op klaprozen in het koren, korenbloemen in het koren, een papieren vlieger, met een briefje aan God erin, opklimmend tegen de Brabantse avondhemel, de geur van Spaanse Denenes-odeklonje, en het aanzicht van het zojuist gestreken en gevouwen nog warme wasgoed voor me op de eettafel.

Vooral de korte broeken van de kinderen, met de scherpe vouwen die ik erin had gestoomd, konden me ontroeren. Maar ook de onderbroeken van mijn geliefde dragonder maakten nog wel degelijk iets sereens in mij los. Even dacht ik eraan mevrouw De Jong ook terug het bed in te commanderen voor een sereen potje neuken, totdat ik me realiseerde dat ik twee weken geleden nog gewoon had gevreeën en dat ik dus nog echt niet bij de bazin hoefde aan te komen.

w.dejong@volkskrant.nl

Meer over