Een muzikaal eerbetoon aan Epi

Het bleef nog lang naspacen, na het lezen van Epies Sentrum, een psychedeliese revolte van de onderschatte auteur Giel van Malvort....

Geworteld in de beatcultuur van Aalten trokken Job Godschalk (gitaar) en bassist Herman Groeskamp midden jaren zestig naar Enschede. Daar troffen ze in 1968 in jeugdcentrum Attica ‘twee te gekke groovy vogels’ aan, Kees Kemperman en Sjoerd van Dieren, met wie ze in de kelder van jeugdsoos Nirwana gingen samenspelen. Eerst onder de naam The Crazy Mushrooms, maar later kwam Van Dieren, een verstokte FC Twente-fan, met ‘Epies Sentrum’.

Hij wilde daarmee Epi Drost eren, die ‘helemaal te space had ingetuned als laatste man’ van FC Twente. De leden van Epies Sentrum droegen groene nepsnorren en hadden hun gezichten geschilderd ‘als lederen monsters’. In het begin was Epi Drost trots op de band die naar hem was genoemd. Van de debuutsingle Football Spacedream kocht hij twee doosjes. De bandleden waren geregeld ‘in vreemde uitdossing’ op de vip-tribune te zien.

Epi brak echter met Epies Sentrum toen bassist Groeskamp na de wedstrijd FC Twente - Ajax, op 14 mei 1971, in het spelershome lsd in het drankje van de Ajacied Barry Hulshoff had gedaan. Hulshoff begon ‘hooghartig te blaffen’ en werd kotsmisselijk afgevoerd. Epies Sentrum stopte in 1973. Alleen Sjoerd van Dieren heeft nog een seizoenkaart van FC Twente – zo ontdekte auteur Van Malvoort in dit funky kekke exemplaar.

Meer over