Een metropool komt tot stilstand

Cees Zoon..

Van onze correspondent en Cees Zoon

MEXICO-STAD Alle restaurants en bars in de uitgaansbuurt La Condesa zijn potdicht, en in het park laat niemand zijn hond uit. In de supermarkt Superama, waar het normaal rond deze tijd stampvol is, lopen drie klanten, alle drie met een maskertje voor hun gezicht. Doorgaans kun je hier op zaterdagavond niet eens rijden, nu kun je overal een vrachtauto parkeren.

Mexico-stad is gesloten. Vrijdagavond negeerden velen nog de oproep van de regering de uitgaansgelegenheden te mijden om de verbreiding van het nieuwe griepvirus tegen te gaan. Maar een etmaal later is vrijwel iedereen overtuigd en komt een van de grootste agglomeraties in de wereld tot stilstand. Samen met de uitlopers in de aangrenzende staten telt de hoofdstad tegen de 30 miljoen inwoners.

Die konden zondag zelfs niet naar de kerk. Hoewel de bisschoppen hun best hadden gedaan de maatregel te verhinderen, gelastte de regering alle kerken te sluiten. De mis in de beroemde basiliek van Guadalupe vond plaats achter gesloten deuren en kon door de gelovigen slechts via de tv worden gevolgd. In sommige kerken werd het verbod echter genegeerd en droegen priesters gewoon de mis op voor een halfvolle kerk.

Ook het voetbalpubliek moest thuisblijven. De topwedstrijden in het Olympisch en Aztekenstadion werden gisteren voor lege tribunes afgewerkt. Bioscopen, theaters, musea, bars en discotheken zijn sinds zaterdag gesloten. De federale regering besloot ook dat alle scholen en universiteiten, die vrijdag al hun deuren moesten sluiten, zeker tot 6 mei dicht zullen blijven. De maatregel geldt ook in de staten Mexico en San Luis Potosí, en treft in de hoofdstad meer dan drie miljoen scholieren.

Vandaag zal blijken of het openbare leven in Mexico-stad geheel knock-out gaat. Burgemeester Ebrard verklaarde zondag dat indien het aantal slachtoffers van het griepvirus blijft stijgen, hij zal besluiten het complete openbaar vervoer plat te leggen. Daarmee zal ook het economische leven in de hoofdstad praktisch tot stilstand komen. Ebrard bevestigde dat in Mexico-stad 20 mensen zijn overleden aan het griepvirus en dat van 61 andere doden vermoed wordt dat zij besmet waren.

Op dat moment waren 1.324 mensen opgenomen in ziekenhuizen voor onderzoek. Van negenhonderd van hen werd vastgesteld dat zij niet besmet waren met het nieuwe griepvirus.

De gezondheidsautoriteiten hebben van president Calderón verregaande bevoegdheden gekregen. Zij mogen ‘verdachte’ zieken isoleren in de 220 ziekenhuizen en klinieken van de hoofdstad, en zelfs invallen in woningen doen om te kijken of er zieken zijn – en zo ja, patiënten dwingen zich te laten behandelen. Ook mogen zij openbare transportmiddelen stilleggen, en met informatie inbreken in tv- en radioprogramma’s.

Een vaccinatieprogramma is gestopt omdat het bestaande griepvaccin niet beschermt tegen het nieuwe virus. Volgens president Calderón werken de antivirale medicijnen wel: ‘Wij hebben bewijzen dat die medicijnen effectief zijn en wij hebben er voldoende van.’ Het belangrijkste is het vermijden van besmetting. Het advies van Calderón: niet kussen, geen handen schudden, niet zonder mondkapje de deur uit, hand voor je mond als je niest, veelvuldig handen wassen. De leden van de regering geven het goede voorbeeld: ‘Wij begroeten elkaar niet meer.’

De autoriteiten hebben behalve de politie ook het leger ingeschakeld om massaal gezichtsmaskertjes uit te reiken. De Mexicanen zullen bovendien hun eetgewoonten moeten aanpassen. Miljoenen zijn gewend hun taco’s te eten bij een van de eindeloze hoeveelheid stalletjes op straat, waar de hygiëne doorgaans erg ondermaats is.

De Wereldbank heeft Mexico per direct een lening vertrekt van 25 miljoen dollar (19 miljoen euro) voor het bestrijden van varkensgriep.

Meer over