Een maand China dankzij Wolf Biermann

De Grote Geschiedenis Quiz 2007 werd laat beslist. Otto Cox drukte het snelst bij de vraag over de protestzanger...

Van onze verslaggever Noël van Bemmel

Dat wordt vandaag nog een precaire discussie, thuis bij de winnaar van de Grote Geschiedenis Quiz 2007. De 51-jarige communicatie-adviseur Otto Cox uit Leiden wist de naam van de Oost-Duitse protestzanger Wolf Biermann net iets eerder en won een 29-daagse reis door China voor twee personen.

‘De ultieme test voor iedere relatie’, meende presentator Jan Tromp. Cox: ‘Het ligt voor de hand dat ik met mijn vrouw ga, maar mijn jongste zoon volgt op school een cursus Chinees.’

In de eindronde bleef ook Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) over. Hij behoorde tot een groep van wat de presentator ‘min of meer bekende Nederlanders’ noemde. Hun kennis van de geschiedenis werd getoetst samen met die van twintig winnaars van voorronden. De jaarlijkse quiz is een initiatief van de Volkskrant, Historisch Nieuwsblad en het tv-programma Andere Tijden.

Waarom pakte de bouw van de Empire State Building zo goedkoop uit? Waar was ooit de snelweg A3 gepland? Waarom heet het Horst Wessellied zo? Veroverde Hannibal ook de stad Rome? Wat was de aanleiding voor de ‘ik-ben-woedend-actie’ van twee diskjockeys uit 1993?

Na een dozijn vragen bleven de Kamerleden Van der Ham en Wijnand Duyvendak (Groenlinks) over, programmamaker Teun van de Keuken (Tony Chocolonely), een archivaris van het Rode Kruis, een Amsterdamse gemeente-ambtenaar en de uiteindelijke winnaar Cox.

De VOC-mentaliteit die premier Balkenende het land onlangs voorhield, was het onderwerp van het traditionele betoog van één minuut. Een mazzeltje voor Van der Ham die als bewonderaar van Johan van Oldebarnevelt een helder verhaal kon afsteken over zijn held als visionair oprichter van de eerste multinational ter wereld en als bestrijder van het extremisme van zijn tijd (calvinisme).

Desondanks won Duyvendak dit onderdeel door te mompelen dat plundering en slavernij niets is om trots op te zijn. Van der Ham na afloop: ‘Dat was de West-Indische Compagnie, iedere echte geschiedeniskenner weet dat.’

De finale eindigt in gelijkspel. Wat was de Plantaziekte van 1960? Welke Nederlandse voetbalclub won de eerste Europa Cup 1? Welke stad verloor Alva op 6 april 1572? In de verlenging drukt Cox het snelst.

Van de min of meer bekende Nederlanders scoorde Provo-oprichter Roel van Duijn hoog. Hij ging echter de mist in met de vraag over Rome. ‘Hannibal ante portas, heb ik ooit geleerd; Hannibal staat voor de poort. Altijd gedacht dat ze die van Rome bedoelden.’

Oud-Kamerlid Gonny van Oudenallen (LPF) kwam niet ver. Ooit oogstte zij hoongelach door minister Hoogervorst niet te herkennen tijdens een debat. Nu had ze zich voor de zekerheid de koppen van alle ministers ingeprent. ‘Maar die vroegen ze niet.’

Staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker scoorde aardig en troostte zichzelf en Van der Ham met de gedachte dat politici ‘toch geen cadeautjes boven de vijftig euro mogen aannemen’.

Meer over