Een luchtballet in perfecte harmonie & de mislukte formule van uitgesproken

Feestje boven de Utrechtse wijk Hoograven, afgelopen week. Daar verzamelden zich dagelijks 60 tot 70 duizend spreeuwen die kort voor zonsondergang in onnavolgbaar harmonieuze bewegingen, op de hielen gezeten door twee roofvogels, door de lucht heen scheerden. De vogels ontpopten zich snel tot hype. Niet alleen diehard vogelspotters keken verlekkerd naar dit surrealistische tafereel, de YouTube-filmpjes van Utrechtse wijkbewoners - gretig gedeeld via netwerksites als Facebook en Twitter - toverden zelfs bij de grootste natuurhaters een grijns op het gezicht.


Hoogtepunt: het filmpje 'een wonder boven Utrecht', waarin de spreeuwen hoog boven de Utrechtse daken, gemonteerd op een dromerig liedje van - hoe toepasselijk - Andrew Bird hun dansje deden. Want dat leerden we afgelopen week: de spreeuw is een sociale vogel die voor het slapen graag een dansje maakt. En dat niet alleen: vooral de gedachte dat in een week vol mediaruzies de schoonheid juist boven ons hoofd te vinden was, gaf een goed gevoel.


Bovendien blijft het gedrag van de beestjes met mysterie omringd. Goed, ze houden zich op in grote groepen om zich te beschermen tegen roofvogels, daarover waren de kenners op radio en tv het wel eens. Maar waarom het luchtballet in perfecte harmonie wordt uitgevoerd? Niemand die het weet. Daar kan geen dichtgetimmerd tv-format tegenop.


Berend Jan Bockting


Carel Kuyl, destijds hoofdredacteur van NOVA, nu van Nieuwsuur, zei ooit dat socialistische overstromingen en katholieke aardbevingen niet bestaan. Daar was geen woord aan gelogen.


De voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep, Henk Hagoort, gelooft wel in socialistische overstromingen en katholieke aardbevingen. Daarom nam hij het besluit om programma's te laten maken onder de noemer 'geprofileerde kwaliteitsjournalistiek'. Iets te vaak gesproken met politici waarschijnlijk die zichzelf hebben wijsgemaakt dat Hilversum een broeinest is van linkse types. Drie omroepen die drie actualiteitenprogramma's maken onder een noemer, Uitgesproken, daar is de mislukking natuurlijk al bij inbegrepen.


De tweede misvatting was dat kijkers zaten te wachten op de herzuiling. Dat deden ze niet. Over het naderende einde van Uitgesproken EO, Uitgesproken VARA en Uitgesproken WNL hoeft daarom niemand rouwig te zijn.


Hagoort heeft zijn handen er vanaf getrokken. We constateren dat de formule Uitgesproken niet meer hetzelfde is zoals die door de drie omroepen aan het begin van het seizoen is ingediend, liet hij een woordvoerder zeggen nadat Uitgesproken EO zich deze week terugtrok . Dat het doodvonnis werd getekend door de omroep waarvan Hagoort directeur was, zal wel toeval zijn.


Paul Onkenhout


Meer over