Een literaire vredesprijs is typisch Duits

Wat houdt de literaire wereld in het buitenland bezig? Onze correspondenten houden het bij. Deze week Sterre Lindhout over Literaire Vredesprijs-winnares Carolin Emcke.

Sterre Lindhout
Carolin Emcke. Beeld DPA
Carolin Emcke.Beeld DPA

Ja hoor - natuurlijk heeft Duitsland een literaire vredesprijs, dacht ik toen ik las dat de Literaire Vredesprijs weer was uitgereikt. Typisch Duits. Zo typisch dat ik vergat te lezen wie dit jaar had gewonnen.

Dat las ik pas later in een column in dagblad Die Welt. 'Ach ja, Carolin Emcke die de Vredesprijs van de Duitse boekhandels wint, dat is ongeveer zo origineel als zeggen dat Bambi schattig is', bitste de columniste. Van de Duitse kwaliteitskranten is Die Welt het minst links.

'Carolin Emcke is een vrouw tegen wie je niks kunt hebben', ging het verder, 'omdat Carolin Emcke reportages uit oorlogsgebieden schrijft en daarbij ook nog op haar eigen positie als toeschouwer van leed reflecteert.'

Carolin Emcke is een Gutmensch, stond er eigenlijk. Een schoolvoorbeeld van het type linkse intellectueel dat in Duitsland al sinds de jaren zestig mainstream is, de nazaten van Horkheimer, Adorno en Habermas.

Ik heb Carolin Emcke een keer in het echt gezien, toen ik net in Berlijn woonde. Mijn vriend had me meegenomen naar een sushitent, een haveloos luciferdoosje ingeklemd tussen twee Turkse juweliers, 'maar het eten is écht goed.'

'O, Carolin Emcke', sprak mijn vriend met onverholen bewondering. 'Pfoe, ze ziet er slecht uit. Gestrest.' Ik zag een vrouw met een tobberig-intelligent gezicht en jongenshaar. Ze was in gesprek. 'Een kennis van je?' 'Nee een journaliste, en schrijfster. Ontzettend goed, genuanceerd.'

Ik googelde Emcke terwijl zij een sojaboontje leegzoog. Ze is 49, heeft filosofie gestudeerd aan Harvard, allerlei wetenschappelijks gepubliceerd, essays over de RAF, is toen oorlogsjournalist geworden en columnist bij de Süddeutsche Zeitung.

Ik googelde ook de columnschrijfster in Die Welt, Hannah Lühmann. Ze blijkt precies twintig jaar jonger dan Emcke, 29 jaar. Ook zij studeerde filosofie, in Berlijn en Parijs. In de herfst verschijnt haar eerste boek.

Op het Twitter-account van Hannah Lühmann bekeek ik de artikelen die ze recentelijk deelde: het stuk over Emcke dus, en een artikel over de vraag waarom linkse mannen geen ballen hebben. Zie hier een glimp van de volgende generatie Duitse intellectuelen.

Meer over