Een lesje Nederlands klimmen

In de eerste bergetappes van de Tour de France rijden Belkin-ploeggenoten Bauke Mollema en Laurens ten Dam de top van het klassement in. Kroniek van een onverwacht weekeinde.

DOOR MARK MISÉRUS

Twee Nederlanders rijden met de besten mee omhoog in de Tour de France. Bauke Mollema voldoet als kopman van Belkin, ploeggenoot Laurens ten Dam is opgeklommen tot schaduwkopman. Ze staan derde (Mollema) en vierde (Ten Dam) in het klassement.

Klimmersnatie

De Tour de France is pas aan zijn eerste bergetappe bezig als de ene na de andere renner een goed klassement al uit zijn hoofd kan zetten. Maar twee Nederlanders van de Belkin-ploeg, het vroegere Rabobank, maken indruk op de slotklim naar Ax 3 Domaines waar Chris Froome met overmacht de rit wint en de gele trui krijgt omgehangen. Bauke Mollema komt zaterdag als vierde boven, Laurens ten Dam doet met de vijfde plaats nauwelijks voor hem onder.

Het lijkt een eeuwigheid geleden dat zoiets gebeurde. 'Rooks en Theunissen?', gokt Ten Dam. Niemand die het antwoord weet. Wat telt, is dat Nederlandse renners weer meedoen in de bovenste regionen van de Tour.

Mollema stelt tevreden vast dat hij geen fouten heeft gemaakt. Dat hij een tijdje achter aan het peloton bungelde, had achteraf niets te betekenen. 'Ik wilde mezelf vooral niet forceren. Dat hielp. Want vervolgens heb ik ze een voor een opgeraapt.'

Contador, Evans, Van Garderen en Rodriguez: een voor een zien ze de Belkin-renners uit het oog verdwijnen. Jarenlang was het andersom. En ook nu denkt Ten Dam dat hij zich beter in het wiel van Rodriguez kan nestelen, omdat de Spanjaard te boek staat als een van de beste klimmers ter wereld. Maar Rodriguez gaat zo hard niet meer en Ten Dam peddelt hem dus maar voorbij. Aan de finish laat hij zich gewillig op de schouders slaan door Robert Gesink, voor wie het klassement deze Tour niet telt. 'Ik ben blij met mijn benen. Ik heb me rustig gehouden de eerste week', zegt Ten Dam.

Kopman: meervoud of enkelvoud

Bij de eerste aankomst bergop maakt Laurens ten Dam meteen promotie. Hij is van helper opgeschaald tot schaduwkopman. Daar zit nogal een verschil tussen, al vindt ploegleider Nico Verhoeven van niet. 'Je moet het beestje toch een naam geven', zegt hij.

Dat Ten Dam met de beste Tourrenners omhoog kan, vermoedden ze al bij de ploeg. Trainer/coach Merijn Zeeman trok vorige week de deur van zijn kamer open en vroeg hem op de man af hoe goed hij zich voelde. 'Heel goed', zei Ten Dam.

Bauke Mollema wordt deze Tour al dagen van de ene camera naar de andere gesleurd. Ten Dam heeft al die tijd in de luwte verkeerd. Zo wilde hij het ook graag. Ten Dam, 32, geldt in de ploeg als eigengereid. Hij rijdt een Chevy Van en houdt een moestuin bij. Deze Tour is hij bezig aan een boek van Geert Mak, Reizen zonder John.

Ten Dam staat bekend als een bevlogen werkpaard dat heel soms voor zijn eigen kans mag gaan. Dat hij opnieuw werd meegenomen naar de Tour, lag voor de hand. De enige keer dat hij de afgelopen zes jaar ontbrak, was in 2010 na een val.

Ook nu is zijn rol duidelijk. Iedereen rijdt bij Belkin in dienst van Mollema. Over een klassement van Ten Dam spreekt niemand. Er is maar een kopman. Toch?

Voor de helpers maakt het niets uit. Ze doen vlijtig hun werk voor Mollema. Robert Gesink sleurt zondag op weg naar Bagnères-de-Bigorre aan kop van het peloton alsof hij nooit anders heeft gedaan. In het dal, aan het begin van de klim en op de lastigste momenten: Mollema moet overal en altijd op een ploeggenoot kunnen rekenen.

Alleen tijdens de ploegentijdrit in Nice viel dinsdag het resultaat tegen. Mollema gaf met Belkin 34 seconden toe op Froome en diens Team Sky. 'Straks in Parijs kan elke seconde je een plaats in het klassement schelen', stelde hij vast.

De concurrentie

Misschien had er in de negende etappe naar Bagnères-de-Bigorre ook wel meer ingezeten. Het is wat zijn gevoel Laurens ten Dam vertelt. In een koers waar het peloton al sinds de eerste beklimming aan gruzelementen heeft gelegen, is elke uitkomst mogelijk. Dus ook een ritzege voor Belkin.

De concurrentie denkt er anders over. De andere ploegen laten Ten Dam en Mollema niet gaan. Dus wint Daniel Martin, die geen gevaar vormt voor de klassementsrenners, een etappe met vijf beklimmingen en een lange afdaling.

Renners racen voortdurend naar voren en vallen even makkelijk terug in de anonimiteit van het peloton. 'Er werd vanaf de start meteen volle bak gereden. Eigenlijk is het nooit stilgevallen', zucht Mollema aan de finish.

Even hebben de Belkin-renners in spanning gezeten. Als Alejandro Valverde met ploeggenoot Ruben Plaza ten aanval trekt, zit Ten Dam klem waardoor hij het wiel van de Spanjaarden niet kan bereiken. 'Dat was een kiele-kiele-moment', zegt hij na afloop. Tot zijn opluchting brengt de Saxoploeg van Alberto Contador redding door de aanval te neutraliseren.

Nairo Quintana baart opzien, omdat hij tot vier keer toe het peloton zijn hielen laat zien. Ten Dam zegt vandaag op een lesje 'Colombiaans klimmen' te zijn getrakteerd. 'Maar gisteren kreeg hij een lesje Nederlands klimmen.'

Dankzij het wegvallen van Richie Porte stijgen Mollema en hij allebei een plaats in het klassement. Als de nummers drie en vier van de Tour kunnen ze vandaag op adem komen tijdens de rustdag. Ze zijn tevreden, maar blijven voorzichtig. 'Het podium wordt lastig. Er komen nog vijf bergetappes aan', had Mollema zaterdag zelfs gezegd.

sport pagina's 3-5

Froome en zijn criticasters

undefined

Meer over