SATIRE

Een lekker winderig gerecht voor de Rode Duivels

null Beeld x
Beeld x

Mijn tante Katelijne zei altijd: 'Van een goeie wind, krijg je nooit tegenwind.' En dat is met Rode Duivels net zo. Daarom deze week een flatulentief gerecht dat onze mannen scherp aan de wind laat zeilen, zondag tegen de Hongaren. Hoe kan je dat beter doen dan door je te verdiepen in de eetgewoonten van je tegenstander? Dus pak je de bestelbus en rij je naar Ferenc 'Uitje' Van Brakel, vernoemd naar de legendarische Hongaarse voetballer Ferenc Puskas, de favoriete speler van zijn vader. Nog meer toeval: Van Brakel heeft een nicht die getrouwd is met de nonkel van Toby Alderweireld.

Zeker twee keer per jaar is Van Brakel voor een studiereis in Boedapest te vinden, ter inspiratie voor zijn restaurant 'Schaarbeek aan de Donau'. Want een goeie goulash laat die darmflora bloeien. Ter plekke gaat hij op zoek naar de scherpste paprikapoeder. Hij laat zich graag bijstaan door 'een lokale schoonheid'. Vandaag laat Ferenc een Vlaamse variant in de pan boven het houtvuur pruttelen. Intussen drinken wij een glaasje dieprode Kardaka.

Doe de reuzel in de pan. Bak het rundvlees goed aan. Voeg veel uien toe, paprika's erbij en een beetje laten smoren. Dan de paprikapoeder, cayennepeper en (Schaarbeekse) tijm. Verdeel er ook een 'Rood Duiveltje' over, een rood pepertje dus, voor een beetje pit. Minstens drie uur laten stoven. Serveer het op een diep - verwarmd - bord en drink er een zoetzure Schaarbeekse kriekengeuze bij. De moeite waard? Reken maar!

Vooruit Rode Duivels!

Meer over