'Een lekker tentje om in de buurt te hebben'

Mac van Dinther gaat eten in Vislokaal Kaap.

null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Kaap? Noordkaap? Zuidkaap? Kaap Katendrecht. Rotterdammers zijn gek op bijnamen. De Erasmusbrug heet de Zwaan, een winkelstraat de Koopgoot, het nieuwe station de Haaienbek. En zo heet Katendrecht in de volksmond al jaren De Kaap. Ooit was het de grootste Chinezen- en hoerenbuurt van Europa, daarna werd het een achterstandswijk, nu probeert het stadsbestuur er een hippe stadsbuurt van te maken.

Lukt dat een beetje? Wel als je het Deliplein als maatstaf neemt. En zeker sinds er een nieuwe voetgangersbrug (bijnaam de Hoerenloper) naartoe loopt vanaf de Kop van Zuid, waar hetzelfde kunstje al eerder werd geflikt. Het Deliplein zou ook een bijnaam verdienen: Delicatessenplein. We noteren: Kwiezien, de Matroos en het Meisje, Deli Bird, Bistrot Bac en CEO, het nieuwe vleesrestaurant van tweesterrenschef Mario Ridder. Maar vanavond gaan we voor vis in Vislokaal Kaap, de nieuwe zaak van Daniël Baris.

Moeten we die kennen? Hem niet, maar misschien wel zijn vader Rob, horecapionier en voortrekker van het biologisch eten in Rotterdam die met zijn vrouw Emmy nog twee andere zaken runt in de stad: Zinc en Z&M. Vislokaal is echt zo'n pionierstentje. Het interieur doet denken aan de kantine van een visafslag. Een grijze cementvloer waarop simpele houten tafels staan en oude schoolstoelen. Aan het plafond hangen gloeilampen aan hun eigen draad, voor de WC staat een stapel plastic viskratten. Als dat niet ruig is.

Wat schaft de pot? Vis natuurlijk, aangevuld met ander zeespul zoals oesters, mosselen, garnalen, kreeften. Er staan ook een paar groentengerechten op de kaart. Geen vlees.

Smaakt het? De eerste golf zee spoelt over tafel in fruits de mer die we als voorgerecht eten. Doorgaans zijn we daar geen fan van, omdat het vaak een grafkoude hap dode zeebeesten is. Maar deze is best goed, vooral omdat het niet allemaal ijs- en ijskoud is. Lekkere oesters, een halve kreeft met schaar, een handvol wulken die net geen kauwgomballen zijn (zoals meestal wel) en een zootje warme gebakken garnalen. Er ligt zuurdesembrood bij van Zonnemaire, de biologische broodbakker die door zijn vader is begonnen.

Klinkt goed. En daarna? Vervolgens eten we heilbot, op advies van Daniël, een praatgrage gastheer die moeiteloos de overstap kan maken naar de markt. Het koken laat hij over aan zijn Marokkaanse kok Mhamed. Zeg maar Mo.

De heilbot is top, zegt Daniel. En dat is niet gelogen. We krijgen het grootste stuk heilbot dat we ooit in een restaurant hebben gezien. Een stoeptegel sneeuwwit, sappig visvlees, op smaak gebracht met een lichtzure salsa van olijfolie met kappertjes, zoute citroen en tomaat. Het bakken is niet helemaal goed gegaan. De ene vis had een tikje korter gekund, de andere is nog bijna rauw. We lopen met ons bord de keuken in, want Daniel is druk in gesprek aan een andere tafel. Mo fikst het in een handomdraai door de vis even terug te zetten in de oven. Hij geeft er een fatsoenlijke groene salade bij en een bak friet met zelfgemaakte mayonaise.

Nog een toetje gegeten? Ja, ook alweer hogelijk aangeprezen door Daniel: zelfgemaakte hangop en een citroentaartje. Ze zijn oké. Hij kan wel een beetje overdrijven, die Daniel.

Duur? Pfff. We betalen 98 euro, inclusief koffie en een goede fles Franse Sauvignon. Dat is goed te doen.

En wat zeggen we dan van Vislokaal Kaap? Dat het een lekker tentje is om in de buurt te hebben. Voorstel voor een bijnaam: Vis met babbels.

De cijfers
Kosten: 35,75 euro

Punten:
Eten: 7-
Bediening: 7
Entourage: 6,5
Prijs-kwaliteit: 7,5

Het menu
Fruits de mer
Helibot met geroosterde venkel, friet en sla
Citroentaartje

Vislokaal Kaap
Delistraat 48
3072 ZL Rotterdam
010-4232222
www.restaurantkaap.nl

Meer over