Een kompas dat wijst naar Nikolski op Umnak

Nikolski is de eerste roman van de Canadese schrijver Nicolas Dickner (1972). En het is het eerste boek dat wordt uitgegeven bij de nieuwe uitgeverij Ailantus....

Wineke de Boer

Een van de hoofdpersonen, Noah, groeit op in een Bonneville stationwagen uit 1966 waarmee zijn moeder Canada doorkruist. Een zilverkleurige caravan is hun huis, lezen leert hij met wegenkaarten.

Hoe avontuurlijk dit ook mag lijken, vanuit Noahs standpunt ‘was de weg niets anders dan een smal niemandsland, met aan bakboord en aan stuurboord de echte wereld – een fascinerende, onbereikbare en onvoorstelbare plek’.

Zodra hij achttien is vestigt hij zich in Montreal. Zijn nieuwe kamer bezorgt hem eerst duizelingen, zo groot vindt hij het er.

Parallel aan het leven van Noah loopt het verhaal van Joyce, een meisje dat haar familie en haar dorp aan de Lawrencebaai ontvlucht. Ook zij komt in Montreal terecht. De lezer komt er wel achter wat de relatie is tussen de hoofdpersonen, maar Dickner lijkt er niet op uit een aflevering van het televisieprogramma Vermist na te vertellen. Liever laat hij zijn hoofdpersonen avonturen beleven.

Joyce sprokkelt uit vuilcontainers een werkende computer bij elkaar en Noah studeert archeologie bij een professor die zich heeft gespecialiseerd in afval. Beiden komen ze in een boekhandel, waar de naamloze derde hoofdpersoon werkt.

Een oud, in elkaar geflanst boek over piraten, afval, reislust en een kompas dat wijst naar het plaatsje Nikolski, op het eiland Umnak in de archipel de Aleoeten, ten westen van Alaska, verbindt de drie. Alle drie zijn ze ook bang om volwassen te worden, dat blijven ze maar uitstellen.

Door Dickners ongeremde verbeelding worden ze larger than life. Zijn prikkelende en geestige schrijfstijl, vol metaforen en verwijzingen naar de maritieme wereld, doen de rest. Dit dubbele debuut is dubbel geslaagd.

Wineke de Boer

Meer over