Een keiharde actie

We hebben, lijkt het, niets te vertellen. We hebben het even gedacht. Zoiets als dat de klant koning is. Via deze rubriek probeerden we de almachtige inkopers van supermarktorganisaties op de knieën te krijgen....

Wouter Klootwijk

Meer dan een jaar geleden begonnen we ermee. We stookten lezers op om in winkels te zeuren om paddestoelbouillonblokjes. We noemden adressen van winkeliers die zelf uit Italië blokjes lieten komen om ze hier te verkopen. En we adviseerden vakantiegangers en andere reizigers naar Italië, Spanje, Skandinavië en Rusland om er blokjes te kopen en mee te nemen.

Dat had een grappig gevolg. Naar de Volkskeuken werden paddestoelbouillonblokken gestuurd van overal vandaan, we konden een verzameling aanleggen. Het gaat nog steeds door. Een lezeres uit Vught stuurt een dikke enveloppe met Maggiblokjes en blokjes van Knorr, met Russische (denken we) teksten er op. 'Mijn echtgenoot was voor zijn werk in Kazachstan. Op mijn verzoek keek hij uit naar paddestoelbouillonblokken. Hij vond ze en kocht er honderd voor 20 dollar.' Voor een paar dollar blokken gingen door naar de Volkskeuken.

Uit dank zelfs, voor deze rubriek, stuurt een lezeres uit Leiderdorp een heel pak blokken van het merk Star, speciaal voor ons gekocht tijdens haar vakantie in Italië.

We kunnen nu voor de hele straat bouillon maken.

De meeste briefschrijvers vinden het vreemd dat de blokken hier niet te koop zijn. We vroegen een tijdje geleden aan de bouillonmanager van Knorr hoe het zit. Hij legde de schuld voor honderd procent bij de inkopers van supermarkten die zich niet door de Volkskrant om een boodschap laten sturen. En hij overwoog, zei hij, om Volkskrant-lezers een aanbod te doen. Iedereen die aan Knorr een brief schrijft, zo dacht hij hardop, zou voor één keer zo'n blokje gratis toegestuurd kunnen krijgen. Hij moest het plan alleen nog even uitwerken. Maar we horen er niets meer over. Daarom andersom: we stellen voor om ze bij Knorr de kop gek te mailen om een proefblokje paddestoel. Knorr kan dan aan de Konmar laten zien hoeveel duizenden mensen er om vragen en de Konmar kan op slag alle Volkskrant-lezers, al is het maar voor één keer, naar zijn winkels lokken. Met de Nederlandse primeur: paddestoelenbouillonblokken op het schap.

Meer over