Een iPad met panne? Bid om een wonder

Elektronische gadgets worden alsmaar kleiner, lichter en platter. Dat maakt ze bij defecten wel moeilijker te repareren. Het Amerikaanse bedrijf iFixit slaat daar een slaatje uit. Door

Iedere keer als Apple een nieuw gadget uitbrengt, staan er in San Luis Obispo (Californië) mannen klaar om hun hand op de allereerste exemplaren te leggen. Desnoods vliegen ze ervoor naar de andere kant van de wereld. Naar Australië, waar de dag en dus de verkoop van de meeste gadgets het eerst begint.

De mannen van iFixit zijn niet geïnteresseerd in hoeveel sneller die nieuwe iPad is of hoe groot het scherm van de iPhone is. Ze pakken schroevendraaier, tang en soldeerbout en halen de apparaten tot het allerlaatste schroefje uit elkaar. iFixit sloopt de gadgets om te achterhalen hoe eenvoudig - of hoe moeizaam - ze (weer) te repareren zijn. Elke ontmanteling publiceren ze op internet.

Ook bij de iPad Air, die Apple sinds vrijdag in Nederland verkoopt, had iFixit zijn teardown binnen een dag klaar. Conclusie: de nieuwe tablet is verdomd moeilijk te repareren. Het lukte de mannen niet om de batterij, het onderdeel dat het snelst slijt, zonder kleerscheuren uit de behuizing te krijgen. 'Bakken, bakken en bakken met lijm houden alles op zijn plek. Dit is de ingewikkeldste demontage van een accu ooit in een iPad.'

De reparatiespecialisten geven Apple's tablet op een schaal van 1 (vergeet het maar) tot 10 (hier kan zelfs een blind paard geen kwaad doen) een 2. Dat is een oordeel dat iFixit de laatste jaren wel vaker velt.

Computerhobbyisten herinneren zich een tijd dat voor het upgradenof repareren van een pc slechts kennis nodig was - en een schroevendraaier. Nu onze computers krimpen, met de smartphone als kleinste vormfactor, zijn die dagen voorbij.

Voor een deel is dat te wijten aan de miniaturisatie van de elektronica. Het moet steeds lichter, kleiner, platter. Dat kan alleen door de componenten te verkleinen, dichter op elkaar te plaatsen en kabels overbodig te maken. Elekronicamakers passen assemblagemethoden toe die de minste ruimte vergen. Ze vervangen schroeven door lijm, tape en soldeertin. Componenten die consumenten graag willen kunnen upgraden (geheugen, opslag, processor) worden aan het moederbord vastgeklonken. In de nieuwe lichting smartphones, van de iPhone tot de HTC One, is een versleten accu niet te verwisselen.

Fabrikanten willen niet dat 'leken' aan de apparaten prutsen. Op vrijwel elk apparaat is een zegel te vinden dat waarschuwt dat het recht op garantie vervalt als het wordt verbroken. Ze bouwen hun elektronica zo dat die niet kan worden hersteld, of alleen met veel bloed, zweet en tranen.

'Om al die redenen belandt driekwart van alle consumentenelektronica op de vuilnisbelt of in verbrandingsovens', stelt iFixit. ' Wij pleiten dan ook al sinds onze oprichting voor meer 'reparabele' gadgets.' Met dat doel werd iFixit ook opgezet door twee studenten van een technische universiteit in Californië. Ze kwamen op het idee toen ze samen een oude laptop probeerden te repareren.

'We konden nergens instructies vinden, dus we deden het zoals iedereen het doet: op de ingewikkelde manier', zeggen Kyle Wiens en Luke Soules. Ze besloten een bedrijf te beginnen dat die aanwijzingen wél geeft, bij de onderdelen die ze via internet verkopen. iFixit biedt reparatiekits voor Apple-producten, de spelcomputers van Sony, Microsoft en Nintendo, en Android-telefoons. Onlangs opende het bedrijf een filiaal in Stuttgart.

Uit een peiling die een Amerikaanse consumentenorganisatie twee jaar geleden liet uitvoeren, bleek dat de meeste huishoudelijke apparaten en consumentenelektronica niet vaker stukgaan dan vroeger. Maar als ze ontregeld raken, gaat het meestal ook goed mis, aldus Consumer Reports. De helft van de toestellen met panne hield op te functioneren en 30 procent bleef werken, maar allesbehalve optimaal. Pc's lijken met name kwetsbaar. Ongeveer één op de drie computers geeft de geest voor er vier jaar zijn verstreken.

Dat is slecht nieuws voor de kopers van een Surface 2, het nieuwe model tablet van Microsoft. Dat scoorde op de schaal van iFixit een 1. De tablet is bijna niet open te krijgen zonder cruciale kabels aan de rand van het scherm te beschadigen.

undefined

Meer over