Een grijze dag betoveren

Geuren worden ernstig verwaarloosd. In afzuigkaphuizen groeien kinderen op die later op geurencursus moeten. En Nederlands invloedrijkste huishoudopinieblad Allerhande hamert maandelijks indringend op het gebruik van gemaksproducten, klaar in een zakje of pakje....

In het kleine dorp waar deze aflevering van de Volkskeuken geschreven wordt, bestaat nog de oud-Hollandse collecte en bekering. Tingeling, de bel. Of het is iemand die het einde der tijden bij zich heeft, of het is de Hartstichting om geld. Maar altijd is het etenstijd en altijd is het eerste dat de Hartstichting of de Jehova zegt: 'Mmm, wat ruikt het lekker.' Dat moeten afzuigkappers zijn of gemakskokers, want wat ze ruiken, zijn alleen nog maar de uien die op laag vuur langzaam lichtbruin liggen te bakken. Kennen ze niet van thuis!

Het nu volgende recept is bedoeld voor zondagochtend als het regent. Van alle ochtenden van de week is die van de zondag de mooiste omdat het de enige ochtend is waarop ministers thuisblijven die alle andere dagen tien kilometer te hard over de wegen rijden en zo heel Nederland verlelijken met lawaai. Op zondagochtend vroeg is het stil. Bij mooi weer zijn het de beste uren om buiten te zijn. Zelfs een stad is dan een wandeling waard. Bij regen is het de stilte in huis die het mogelijk maakt om met alle zintuigen optimaal te genieten. Niet afgeleid door de teringherrie van de wereld.

Voor deze regenachtige zondagochtend heeft men gedroogde paddestoelen nodig. Ze zijn in Nederland niet op elke straathoek te koop. Denk eraan als u in België bent. In supermarkten als die van Delhaize staat een keur aan gedroogde paddestoelen op het schap, in glasheldere plastic jampotjes. Sla er wat van in. Zet zaterdagavond of -nacht de paddestoelen in een schaal water te weken. Giet ze de volgende ochtend af, maar vang het nat op. Kies een pasta. Het kan de ordinairste elleboogmacaroni zijn. Vul het paddestoelenweeknat aan met water en breng het aan de kook. Kook de pasta erin gaar en voeg wat zout toe.

De keuken vult zich met de geur van intens geluk. De uitslapers stommelen naar beneden en vragen zich af waarom ze zo'n goed humeur hebben, plotseling. In het weeknat van de paddestoelen zit zoveel geur gevangen dat de kale pasta die erin gekookt is blind geproefd kan doorgaan voor een mengsel van pasta met paddestoelen. En hoe dan verder? Daar gaat het nu evenniet om. Het gaat om de betovering.

Meer over