Een grabbelton van losse invallen

Yora Rienstra

Merijn Henfling

* *


Amsterdam Ze is muzikaal, weet hoe ze typetjes moet spelen en kent haar klassiekers. Yora Rienstra staat sinds haar overwinning op het Amsterdams Kleinkunst Festival in 2009 te boek als een grote belofte. De 29-jarige cabaretière maakte in de festivalfinale indruk met een verzorgd programma.


Nu ze anderhalf jaar later debuteert, blijkt maar weer eens hoe lastig het is om een festivaloptreden van een half uur uit te bouwen tot een volwaardige show. De oud-studente van de Amsterdamse Theaterschool weet hoe ze moet spelen en is een charismatische theaterpersoonlijkheid, maar haar eerste avondvullende voorstelling is wisselend van niveau.


Het sterkst zijn haar personages, en je zou ze kunnen beschouwen als een bescheiden rode draad in de voorstelling.


De depressieve Els, die tevergeefs blijft schrijven aan Boer zoekt vrouw en de stand-upper Saskia, die met talentloze grappen de podia afstruint, zijn mooi tragisch.


Oog voor tragiek

Yora kruipt daadwerkelijk in de huid van haar typetjes en heeft een scherp oog voor tragiek. Ze speelt onbegrepen vrouwen die heel hard hun best doen om de zo gehoopte waardering te krijgen. Ze krijgt de handen op elkaar als ze achter haar piano de carnavalskraker Ik heb vandaag mijn snor gebleekt voor jou brengt.


Met een bewust clichématig melodietje ontleedt ze heel vilein het recept voor het zingen van een gevoelig lied - maakt niet uit waarover het gaat 'zolang het er maar geloofwaardig uitziet'.


Daartegenover staan te veel stukjes die scherpte missen, wel erg de platgetreden paden bewandelen of domweg niet zo grappig werken als ze waarschijnlijk bedoeld waren.


Neem bijvoorbeeld de scènes waarin ze vertelt over haar moeizame familiebanden: deze meer persoonlijke verhalen zijn te gezocht en minder geloofwaardig dan nota bene haar typetjes.


Al met al is Aan jou heeft het niet gelegen vooral een grabbelton van losse invallen waarmee ze haar veelzijdigheid demonstreert, en minder een ronde show met een duidelijke ontwikkeling of een groter verhaal.


Merijn Henfling


Meer over